SELAMAT DATANG YANG AMAT BERHORMAT DATUK SERI PANGLIMA MUSA BIN HJ. AMAN, KETUA MENTERI SABAH KE PARLIMEN P188 SILAM

logo_sabah1

persekutuan2

universal-pf1

images

tpm-malaysia

12,02,2009-Yang Berhormat Kolonel Kehormat Tuan Haji Salleh Bin Haji Kalbi, Ahli Parlimen P188 Silam merangkap Duta Keamanan PBB dan Kolonel Kehormat Rela, Kementerian Dalam Negeri Malaysia mengucapkan Selamat Datang kepada Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Musa Bin Haji Aman Ketua Menteri Sabah sempena lawatan ke Parlimen Silam.Sabah.Malaysia.

Y.A.B. DATUK SERI PANGLIMA MUSA BIN HJ. AMAN, KETUA MENTERI SABAH

Yamg Berhormat Kolonel Kehormat Tuan Haji Salleh berkata”Kedatangan YAB ke Parlimen P188 Silam adalah besar bagi memberi suntikn anjakan paradigma.

p188-silam

‘‘Kita juga membincangkan mengenai langkah menangani isu struktural jangka pertengahan dan jangka panjang serta menggubal satu pakej strategik untuk memastikan pertumbuhan ekonomi yang pantas.

walaupun Malaysia mempunyai asas makro ekonomi yang kukuh dengan sistem perbankan dan kewangan berdaya tahan, semua itu tidak kebal sepenuhnya.

20080408-pm-salam-salleh-kalbi-mp-silam1

‘‘Malaysia merupakan sebuah negara ekonomi yang sangat terbuka dan kita menjangka untuk mengalami kemelesetan dari segi pertumbuhan pada tahun depan yang berpunca daripada permintaan eksport yang kian mengecil dan aliran masuk pelaburan langsung asing (FDI) yang lebih rendah.

Beliau berkata, unjuran pertumbuhan negara juga telah dikurangkan mengikut jangkaan kepada lima peratus bagi tahun ini dan 3.5 peratus pada 2009.

Menurut Abdullah, langkah-langkah persediaan yang dilakukan oleh kerajaan adalah selaras dengan tindakan China dan India yang mencatatkan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) .

‘‘Negara-negara yang menerima kesan telah memperkenalkan pelbagai langkah yang sesetengahnya berbentuk konvensional untuk menghalang keruntuhan sistem kewangan dan perbankan serta merangsang pertumbuhan ekonomi.

‘‘Jumlah dana yang besar juga telah disuntik ke dalam sistem kewangan oleh Amerika Syarikat dan ekonomi zon Euro bagi mengekang aset yang berbahaya, meningkatkan kecairan dan menggerakkan semula pengeluaran pinjaman sesama bank,” ujarnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: