SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH UMRAH KEPADA YB. SILAM.

21.02.2009-Yang Berhormat Kolonel Kehormat Tuan Haji Salleh Bin Haji Kalbi,Ahli Parlimen P188 Silam merangkap Duta Keamanan PBB berangkat menunaikan Ibadah Umrah ke Tanah Suci Mekkah selama lebih kurang 2 minggu.

 

Saya sekeluarga mendoakan rakyat Parlimen Silam,Sabah dan Malaysia semoga Perpaduan Bangsa Malaysia yang mengamalkan ukhwah silaturrahim,keharmonian dan hormat-menghormati akan menjadi perintis kejayaan membangunkan modal insan gemilang

Saya sekeluarga mendoakan rakyat Parlimen Silam,Sabah dan Malaysia semoga Perpaduan Bangsa Malaysia yang mengamalkan ukhwah silaturrahim,keharmonian dan hormat-menghormati akan menjadi perintis kejayaan membangunkan modal insan gemilang

Ibadah UMRAH seperti ibadah lain adalah simbol pengabdian kita kepada Allah. Ia dilakukan seperti yang diajarkan Nabi Muhammad SAW dan dilakukan semata-mata kerana Dia Yang Maha Esa.

Dari segi bahasa umrah bererti ziarah. Pengertian umrah ialah mengunjungi Baitullah di Makkah dengan melakukan ihram, tawaf, sai dan bergunting atau bercukur mengikut tertibnya.

Hukum umrah adalah fardu seperti haji. Ini adalah pendapat al-Azhar daripada Imam as-Syafie. Ijmak ulama mengatakan bahawa hanya wajib dilakukan sekali sepanjang hayat bagi orang yang mampu kecuali orang yang bernazar, maka dia wajib memenuhi nazarnya.

Dalil daripada al-Quran ialah firman Allah bermaksud: “Dan sempurnakanlah ibadat haji dan umrah kerana Allah.” (Surah al-Baqarah, ayat 196).

RUKUN UMRAH

1. Niat

Selepas melakukan amalan sunat sebelum ihram seperti mengerat kuku, mandi sunat ihram dan solat sunat ihram. Jemaah akan memulakan ibadah umrah mereka dengan berniat ihram umrah iaitu menetapkan di dalam hati: “Bahawasanya aku berniat umrah dan berihram dengannya kerana Allah.”

Jemaah umrah Malaysia pada ketika ini ada dua keadaan.

Bagi jemaah yang datang dari arah Madinah, maka mereka akan berniat sebelum melepasi miqat tanah halal Bi’r Ali atau nama lamanya Dzulhulaifah.

Jemaah yang masuk terus ke Makkah dari tanah air mereka akan berniat sebelum melepasi miqat Qarnu Manazil.

Adapun bagi umrah yang kedua dan seterusnya, jemaah akan keluar dari penginapan mereka di Makkah untuk berniat di Tanah Halal yang berhampiran sama ada di Tan’iem, Jikranah, Hudaibiyyah atau Arafah.

Dengan niat itu, maka jemaah mula memelihara 13 larangan ihram sehingga tahallul umrah dengan bergunting selepas sai umrah.

2. Tawaf

Selepas berniat di Tanah Halal miqat berhampiran, jemaah akan bersegera masuk ke dalam Masjidil Haram bagi menyempurnakan ibadah tawaf.

Tawaf bermula di sudut Hajarul Aswad dengan niat tawaf umrah kerana Allah, jemaah akan mengelilingi Kaabah tujuh kali pusingan dengan yakin.

Syarat Tawaf ini adalah seperti syarat solat, antaranya diwajibkan suci daripada dua hadas besar dan kecil, suci daripada najis pada anggota badan, pakaian dan tempat tawaf, kecuali ketika tawaf jemaah diharuskan berkata-kata dengan perkataan yang baik.

Jemaah disarankan memperbanyakkan zikir dan doa berselawat sepanjang mengerjakan ibadah tawaf terutama di antara sudut Yamani dengan Hajaral Aswad dengan: “Rabbana Aatina fi Dunya Hasanah wa fil Akhirati Hasanah waqina azaban Nar.”

Selepas selesai tujuh pusingan dengan yakin, sebagai tanda kesyukuran ditunaikan solat sunat tawaf di belakang Makam Ibrahim atau di mana-mana lokasi Masjidil Haram kemudian diikuti dengan meminum air zam-zam sambil berdoa: “Ya Allah Ya Tuhanku, ku mohon daripada sisi-Mu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang diberkati dan penyembuh daripada segala penyakit.”

3. Sai

Iaitu berjalan berulang alik antara Bukit Safa dan Bukit Marwah dengan syaratnya. Sai dikerjakan selepas ibadah tawaf umrah.

Jemaah akan melalui Babus Sofa bagi mendapat kelebihan dan seterusnya menaiki Bukit Safa sambil melambai-lambai ke arah Kaabah seraya menetapkan di dalam hati bahawa ibadah sai ini dikerjakan semata-mata kerana Allah.

Maka, bermulalah ibadah sai ini sebanyak tujuh pusingan berakhir di Bukit Marwah. Bagi jemaah lelaki, mereka disunatkan berlari anak iaitu ar Raml antara dua tiang hijau.

4. Bercukur/bergunting

Selepas jemaah menyempurnakan ibadah sai, maka tibalah masa untuk melaksanakan rukun umrah yang keempat iaitu bercukur atau bergunting bagi jemaah lelaki. Jemaah wanita bergunting saja. Dengan mengerat sekurang-kurang tiga helai rambut maka terhasillah tahlul umrah dan terlerailah ikatan ihram umrah.

5. Tertib

Iaitu mendahulukan rukun umrah yang awal dan mengakhirkan rukun umrah yang akhir.

WAJIB UMRAH

1. Berniat ihram di Miqat

Semua jemaah wajib berniat mengerjakan umrah sebelum sebelum Miqat Makani (sempadan tempat).

Bagi jemaah yang datang dari arah Madinah, miqat mereka ialah sebelum melepasi Bi’ru Ali. Jemaah yang datang dari Asia Tenggara melalui penerbangan, miqat meraka ialah sebelum melepasi Qarnul Manazil.

Adapun jemaah yang sudah bermukim di Makkah, miqat mereka ialah Tanah Halal sama ada Tan’iem, Jikranah, Hudaibyyah atau Arafah.

Jika berniat selepas daripada miqat yang ditentukan masih dihukumkan sah umrahnya tetapi dikenakan dam kerana tidak berniat di Miqat.

2. Meninggalkan 13 larangan ihram

Selepas berniat ihram umrah, jemaah mestilah memelihara diri mereka dari melakukan 13 larangan ihram. Jika gagal, mereka dikira meninggalkan wajib umrah lalu diwajibkan pula membayar dam dengan syaratnya.

Larangan ihram itu ialah:

 

Menutup kepala atau sebahagiannya bagi lelaki.

Menutup muka bagi wanita.

Memakai sarung tangan bagi lelaki dan wanita.

Memakai pakaian berjahit bagi lelaki.

Memakai bau-bauan pada badan, pakaian.

Memakai minyak pada rambut dan janggut.

Mencabut bulu atau rambut dan badan.

Memotong kuku.

Memburu binatang buruan.

Memotong/menebang/mengerat/mencabut pokok di Tanah Haram sama ada dalam ihram atau tidak.

Melakukan pendahuluan persetubuhan

Jimak (bersetubuh).

Melakukan akad nikah, mewali pernikahan atau menikah (Nikah yang dilakukan dalam ihram adalah tidak sah.)

Larangan ihram ini berakhir sejurus selepas jemaah menggunting rambutnya atau bercukur bagi jemaah lelaki. Maka, terhasillah tahallul umrah dan jemaah kembali dalam keadaan halal dari larangan ihram itu sehingga mereka berniat ihram umrah yang baru.

Sabda Nabi SAW yang diriwayatkan Ibnu Majah, Al-Baihaqi dan sanad yang sahih daripada Aisyah katanya: “Aku berkata: “Wahai Rasulullah, apakah wanita wajib berjihad?”. Sabda Baginda: “Ya, jihad yang tiada peperangan padanya iaitu haji dan umrah”.

Semoga Allah memberi pahala jihad kepada mereka yang bersungguh-sungguh dalam menyempurnakan ibadah manarik ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: