KORIDOR PEMBANGUNAN SABAH: BUKAN JANJI KOSONG

KORIDOR SABAH BUKAN JANJI KOSONG!


BANGGA….Salleh bangga dengan kekayaan eko pelancongan dan agrotani yang bakal menjadi aset utama pelancongan dan industri kecil dan sederhana bertaraf dunia.

KORIDOR Sabah bukanlah janji kosong Kerajaan Persekutuan, sebaliknya adalah realiti yang sedang dalam perlaksanaan melalui beberapa fasa.

Ahli Parlimen Silam, Haji Salleh Kalbi menyatakan demikian bagi menafikan dakyah pembangkang bahawa kononnya Koridor Sabah hanyalah mimpi di siang hari untuk meraih sokongan rakyat sebagaimana janji mereka untuk menumbangkan kerajaan di luar perlembagaan.

“Bagi Parlimen Silam, kita terlibat dengan Zon Kawasan Hidupan Liar, Kluster Perindustrian Kelapa Sawit, Zon Konservasi Biodiversiti Sabah dan Zon Industri Marin Dan Pelancongan,” ujar Salleh yang menekankan bahawa semua rancangan pembangunan dan menaiktaraf kemudahan yang sedia ada sedang berjalan lancar.

POIC, kata Salleh telah mula menerima limpahan pelabur walaupun dalam kekangan kemerosotan ekonomi dunia yang mengalami impak inflasi secara globalisasi.

Taman Warisan Dunia seperti Lembah Danum dan Pusat Hidupan Liar Tabin, kata Salleh, menerima pelbagai sumbangan daripada seluruh dunia selain dana yang sedia ada dan beliau tidak nampak sebab kenapa Sektor Pelancongan tidak dapat diperkembangkan setaraf dengan Bandar Pelancogan Melaka.

“Kita akan menjalinkan kerjasama dengan Kerajaan Negeri Melaka untuk menjadikan Silam sebagai Bandar Kembar Melaka dengan memperkenalkan beberapa pakej baru yang akan diletakkan di dalam peta pelancongan dunia,” kata Salleh yang akan menemui beberapa pelabur dan Agensi pelancongan dalam masa yang terdekat.

Salleh berkeyakinan, keindahan alam semula jadi Silam yang dilakari dengan Pantai Sarina yang kaya dengan batu gunung berapi dan lebuhraya api pada waktu malam (Bagang Perahu), Gua dan Air Terjun Madai, Lembah Danum, Tabin yang kaya dengan lumpur gunung berapi, Tapak Tamaddun Idahan Di Merendung, Pantai Makuou, Agro Pelancongan di Gugusan Felda Sahabat, Pantai Tanjung Batu, Tanjung Atiam dan sebagainya telah sedia untuk menerima limpahan pelancong, apatah lagi jika BIMP-EAGA menjadi kenyataan.

Bagi memastikan Silam menjadi Hub Pelancongan Utama Paling Klasik di Pantai Timur Sabah, Salleh akan menganjurkan pelbagai aktiviti dengan kerjasama Kementerian Pelancongan, Lembaga Penggalakan Pelancong dan sebagainya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: