PARLIMEN SILAM:CADANG ANJUR EKSPO SMI SEDUNIA

SILAM CADANG ANJUR EKSPO SMI SEDUNIA

BINCANG…Salleh (kanan) sedang menunjukkan Liew maklumat tentang cadangan pameran melalui Blackberry di lobi parlimen.

KETIADAAN prasarana terutama kawasan lapang membuatkan Malaysia seringkali tercicir daripada kalendar Konvensyen dan Pameran Industri Kecil dan Sederhana Dunia.

Para Penganjur sering beralih arah ke Negara China yang menyediakan tempat kovensyen yang luas dan kawasan pameran saujana mata memandang.

Menyedari hakikat ini, Ahli Parlimen Silam, Haji Salleh Kalbi, telah mencadangkan kepada Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Liew Vui Keong untuk mengguna pakai kemudahan yang sedia ada di tapak Kluster Industri Minyak Sawit (POIC) di Lahad Datu.

“Kita mempunyai prasarana yang mencukupi terutama bilik konvensyen di MPOB dan Bandar Sahabat, pameran di POIC dan bahan mentah di Felda, sumber marin dan pertanian yang mencukupi,” ujar Salleh sedang menyediakan kertas kerja cadangan untuk dikemukakan kepada MITI.

Kebanjiran pengusaha SMI ke China dan Taiwan terutama daripada Malaysia kata Salleh, merugikan negara terutama pengaliran keluar mata wang dan dalam masa yang sama ramai pelabur China yang ingin memasuki pasaran Malaysia terpaksa pulang dengan tangan kosong kerana tidak mempunyai prasarana pameran seperti yang ditawarkan Negara China.

“Jika program pameran ini diluluskan kerajaan, kita menjangkakan akan mendapat sambutan memberangsangkan terutama dari Negara Asia (termasuk Timur Tengah) dan BIMP-AEGA kerana Lahad Datu mempunyai kemudahan asas yang mencukupi untuk tujuan pameran dan konvensyen dan kebanyakannya sedang dinaiktaraf,” ujar Salleh yang mengalu-alukan lawatan V.K. Liew ke Parlimen Silam dalam masa yang terdekat.

Walaupun Lahad Datu hanya mempunyai lapangan terbang yang kecil namun Lapangan Terbang Tawau mampu menampung bilangan pengunjung yang ramai.

“Kita jangkakan hotel dan penginapan tidak begitu meruncing dan kita akan menaiktaraf kemudahan yang sedia ada terutama membina penginapan sementara dan program homestay yang kita sedang rencanakan dapat menampung jumlah pengunjung dalam dan luar Negara,” ujar Salleh yang tidak menolak kemungkinan akan menggunakan kemudahan asrama atau sekolah ketika cuti sesi persekolahan jika penginapan tidak juga mencukupi.

Menurut Salleh, beliau menjangkakan masa yang paling sesuai ialah menjelang Hari Kebangsaan atau Hari Malaysia kerana banyak program yang disediakan pada waktu berkenaan bagi menyediakan keselesaan kepada pengunjung untuk melancong dan beriadah sambil menyertai konvensyen dan Ekspo.

Dalam pada itu, V.K.Liew yang teruja dengan minat dan kesungguhan Salleh akan mengadakan lawatan singkat ke Lahad Datu dalam masa yang terdekat untuk meninjau kemudahan prasarana dan membangunkan industri kecil dan sederhana di Silam menjelang konvensyen berkenaan jika menjadi realiti kelak.

“Kita akan mengkaji pelbagai faktor sebelum membuat keputusan. Tapi kita yakin perancangan ini amat memberansangkan dan menaikkan imej Malaysia dan Silam yang menjadi tuan rumah Pameran berkenaan,” ujar Liew yang yakin dengan kemajuan IKS di Silam.

Liew menmbahkata, beliau akan melawat ke Gugusan Kilang dan Ladang Felda di Silam untuk menilai dan membuka peluang baru kepada IKS di Sabah.

Sementara itu, Salleh turut menggesa pihak berkuasa tempatan dan Jabatan Kerja Raya Lahad Datu menyelenggara parit di Kampung Kokos dan semua kawasan tanah rendah di Lahad Datu bagi mengelakkan banjir kilat berlaku.

“Kebanyakan parit terutama di Kampung Kokos kurang diselenggara sehingga menyebabkan kawasan kampung bertukar menjadi kolam ikan walapun hujan tidak lebat,” kata Salleh yang menggesa Pengerusi JKKK di semua kawasan menghantar laporan sistem perparitan di kampung mereka untuk membolehkan beliau menyediakan peruntukan kecil membaiki dan menyelenggara sistem perparitan bagi mengelak penyakit bawaan vektor dan mengatasi masalah prasarana lain.

Salleh juga turut melancarkan blognya, http://sallehkalbi188.wordress.com sebagai sumbangan ke arah perkembangan IT yang menerobosi globalisasi secara glokal.

“Saya mengalukan cadangan dan sumbangan idea. Rakyat boleh berhubung terus dengan saya tanpa sekatan melalui email dan blog. Kita kurangkan birokrasi tetapi kita akan cepat memberi reaksi bagi setiap rasa tidak puas hati atau aduan rasmi,” kata Salleh yang sedang dalam peringkat untuk menyediakan blog khas LOST WORLD berhubung industri pelancongan di Silam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: