KEHAKIMAN MENGUAK SEJARAH ?

KEHAKIMAN MENGUAK SEJARAH?
Nota Ucapan Ahli Parlimen Silam, Haji Salleh Kalbi Ketika Membahas Rang Undang-Undang Suruhanjaya Kehakiman 2008 di Parlimen.

gambar-yb-copy

Saya ingin mengambil kesempatan disini untuk membaca sebahagian teks ucapan DYM Raja Dr. Nazrin Shah dan supaya kita dapat mengambil iktibar serta panduan dari titah baginda pada 9 April 2008 :

“Sekarang ini kita berada di saat kritikal dalam sejarah negara kita di mana institusi negara kita, yakni, asas bagi demokrasi yang telah lama kita bina sejak merdeka, kini di bawah pemerhatian serta pemantauan yang serius. Pilihan Raya Umum ke-12 yang baru sahaja tamat telah membawa bersama arus perubahan. Antara lain, kita saksikan sekarang perhatian yang lebih serius diberikan dan lebih banyak persoalan yang dikemukakan dalam proses penggubalan dasar, legislatif serta serta pentadbiran negara. Ada di antara perubahan ini bersifat sementara manakala ada yang lebih kekal. Walau apa pun soalnya, realiti politik terkini terbuktui mencabar dan akan terus mencabar. Mesej yang jelas telah disampaikan, yakni, kita tidak lagi boleh terus menerus dengan sikap ‘tidak apa’ kita. Tidak boleh dipertikaikan lagi bahawa pendedahan terkini mengenai salah laku dalam institusi kehakiman telah memberi kesan negatif yang mendalam dengan mencamer imej serta menghikis tahap keyakinan rakyat terhadap sistem yang diharap mampu membela serta memastikan keadilan yang dituntut akan diperolehi. Kita perlu komited bagi mengorak langkah demi berusaha mengatasi masalah ini dan tampil lebih gagah dengan mengambil iktibar dari isu ini. Untuk itu, kita perlu bersedia berdepan dengan isu serta fakta berkaitan dengan seadanya. Dalam konteks ini, nada yang telah ditetapkan oleh YAA Dato’ Abdul Hamid dalam ucapan sempena perlantikan beliau pada bulan Disember tahun lalu adalah amat memberangsangkan. Dalam ucapan yang telah diandaikan sebagai ‘hembusan arus perubahan’, beliau telah menyentuh persoalan yang timbul berkaitan sejauh mana keputusan mahkamah adalah berdasarkan fakta dan tidak terpengaruh dengan unsur favouritisme. Beliau juga menyentuh isu perlantikan dan kenaikan pangkat serta komitmen hakin dalam memikul tanggungjawab yang diamanahkan. Beliau dengan tepat telah menyatakan bahawa persoalan sama ada persepsi negatif itu berasas adalah tidak releven. Kewujudan persepsi itu sendiri adalah cukup untuk membawa padah dan langkah yang tegas perlu diambil bagi memulihkan badan kehakiman.”

Saya ingin menekankan disini bahawa kenaikan pangkat bagi hakim untuk Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan sekali lagi haruslah berdasarkan tempoh perkhidmatan hakim dalam Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan. Ini adalah penting dalam mendukung kebebasan berterusan badan kehakiman selain melindungi kepentingan awam berhubung perkara-perkara berkaitan badan kehakiman serta pentadbiran keadilan.

Fungsi Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman ini ialah untuk menyenaraikan calon-calon hakim kepada Perdana Menteri untuk dilantik. Calon-calon ini akan dipilih dan ditapis berdasarkan kriteria yang jelas. Fahaman saya ialah walapun tertubuhnya Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman ini, Perdana Menteri masih berkuasa penuh dalam perlantikan hakim. Adakah ini akan memisahkan campurtangan Executive (Perdana Menteri) dalam pentadbiran Judisiari (Kehakiman) di Malaysia?.

Saya percaya reformasi yang penting terhadap sistem kehakiman negara ialah- tiada campur tangan dari tangan-tangan yang mempunyai kepentingan dalam politik terutama exekutif.

Maka bagaimanakah kita dapat mencapai objektif penubuhan Suruhanjaya ini di mana bukankah yang itu sebenarnya dikehendaki…hakim-hakim ini bertindak tanpa fear and favour. Kalau Perdana Menteri masih berkuasa untuk membuat pemilihan hakim-hakim dan Suruhanjaya hanya berkuasa untuk menapis dan menyediakan nama-nama calon, bukankah kita kembali kepada keadaan asal. Yang bezanya ialah kita ada satu suruhanjaya. Itu sahaja.

Saya juga ingin membawa ke dewan yang mulia ini kebimbingan yang telah diutarakan oleh bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hakim Mohamad berkenaan masalah dalam pemilihan pelantikan Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan. Masalah tersebut akan timbul apabila mesyuarat pemilihan dalam suruhanjaya itu akan dianggotai oleh orang-orang yang sama yang mempunyai kepentingan bagi mengisi kekosongan jawatan Ketua Hakim Negara atau Presiden Mahkamah Rayuan.

Ini adalah kerana Fasal 5 rang undang-undang ini memperuntukkan Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman dianggotai sembilan ahli terdiri daripada Ketua Hakim Negara sebagai pengerusinya, Presiden Mahkamah Rayuan, Hakim Besar Mahkamah Tinggi Malaya, Hakim Besar Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak, Hakim Mahkamah Persekutuan serta empat orang yang terkemuka yang dilantik oleh Perdana Menteri.

Menurut fasal 21 rang undang-undang itu, suruhanjaya tersebut akan bertanggunjawab bagi memilih calon yang sesuai dan wajar untuk dilantik sebagai hakim mahkamah atasan.

Mengikut Abdul Hamid, peruntukan rang undang-undang tersebut, pemilihan pelantikan seorang Pesuruhjaya Kehakiman, Hakim Mahkamah Tinggi, Hakim Mahkamah Rayuan, Hakim Mahkamah Persekutuan, Hakim Besar Malaya dan Hakim Besar Sabah dan Sarawak tidak akan menimbulkan masalah, tetapi keadaaan adalah sebaiknya bagi pemilihan Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

Tambahan beliau, dalam pemilihan Presiden Mahkamah Rayuan, anggota suruhanjaya iaitu Hakim Besar Malaya, Hakim Besar Sabah dan Sarawak malah Hakim Mahkamah Persekutuan adalah orang-orang yang berkepentingan untuk menjawat jawatan tersebut yang bererti bahawa mereka terpaksa mengecualikan diri.

Oleh sebab rang undang-undang ini menghendaki korum (SIC) (bagi mesyuarat pemilihan) seramai tujuh orang, maka ada kemungkinan kurom (SIC) itu tidak boleh dicapai.
Ini adalah beberapa persoalan yang saya ingin utarakan supaya pihak kerajaan dapat menjawap.
Posted by Mutalib MD at 6:35 PM 0 comments Links to this post

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: