PELUANG KEDUA BAGI MEREKA YANG DIBERHENTIKAN

Peluang Kedua Bagi Mereka Yang Diberhentikan


Dalam menghadapi kelembapan ekonomi global hari ini, kita tidak dapat lari daripada berdepan dengan pelbagai masalah. Jika dibandingkan apa yang dirasai oleh rakyat negara ini dengan apa yang berlaku di Amerika Syarikat mahu pun di Eropah, keadaannya jauh lebih buruk. Puluhan ribu orang hilang pekerjaan sehingga memaksa kerajaan mereka mengemukakan pakej rangsangan ekonomi untuk memastikan ekonomi terus berkembang bagi mewujudkan peluang-peluang kerja baru selain mengelakkan pemberhentian kerja yang berterusan.


Berdasarkan situasi semasa di Malaysia, impaknya tetap dirasakan bagaimana pun masih terkawal berikutan beberapa langkah segera yang diambil oleh kerajaan untuk mengatasi masalah ini sekali gus membantu mereka yang terbabit dapat meneruskan kehidupan seperti biasa.

Berdasarkan rekod Kementerian Sumber Manusia, sejak Ogos 2008 sehingga awal Februari 2009, seramai 15,000 pekerja swasta diberhentikan termasuk kira-kira 2,000 orang yang menerima tawaran skim perberhentian sukarela (VSS). Tindakan segera kerajaan melalui Kementerian Sumber Manusia sekurang-kurangnya memberi ruang yang cukup luas bagi mereka yang terbabit.

Selain berusaha menyerapkan mereka ke dalam sektor lain yang dikenalpasti masih memerlukan peluang pekerjaan seperti industri perhotelan, pelancongan, industri berasaskan makanan, industri berasaskan perubatan dan kesihatan, kerajaan juga menyediakan latihan dalam usaha untuk membekalkan mereka yang terbabit dengan kepakaran baru. Ke semua kos latihan dan elaun kepada pekerja terbabit dibiayai oleh kerajaan yang melibatkan peruntukan sebanyak RM220 juta.

Selain membantu menyerapkan mereka ke dalam sektor-sektor tersebut, mereka juga berpeluang menyertai sektor awam berikutan kekosongan 20,000 jawatan di seluruh negara ketika ini. Kementerain Sumber Manusia mencadangkan kepada kerajaan supaya mengadakan satu temu duga khusus untuk golongan ini sebagai satu usaha memudahkan mereka untuk meneruskan kehidupan.

Dan dalam kelembapan ekonomi sekarang, kerajaan juga membuat keputusan untuk mengurangkan kebergantungan kepada tenaga buruh asing dengan membekukan poengambilan mereka dalam sektor elektronik dan tekstil selain mengetatkan permohonan pengambilan untuk sektor lain terutama perladangan dan perkhidmatan. Semua ini dengan harapan kekosongan itu mampu diisi oleh masyarakat tempatan di mana sejak Januari 2009, kerajaan telah menghanatar pulang kira-kira 5,000 pekerja asing.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: