DIALOG @TV1 BERSAMA YAB DATO’ SERI MOHD NAJIB BIN TUN ABD. RAZAK

Kuala Lumpur,23Mac.2009-Dialog@TV1 semalam secara langsung banyak membincangkan isu-isu,perancangan,dasar-dasar,kriteria-kriteria kepimpinan,merit pemimpin dan cabaran UMNO di masa kini dan akan datang.

Keyakinan rakyat kepada Parti UMNO perlu dipulihkan semula dengan meletakkan asas permuafakatan dan perpaduan apabila selesai pemilihan/Perhimpunan Agung UMNO 2008,pada 24-28.Mac.2009 ini.Kebanyakan isu-isu ditimbulkan adalah persepsi semata-mata bukan melihat kepada realiti sebenarnya.

Pemimpin-pemimpin UMNO yang telah dipilih oleh rakyat perlu menerima hakikat bahawa kepentingan rakyat mengatasi kepentingan peribadi bagi membangunkan setiap kawasan/parlimen.Saya amat bersetuju dengan pandangan YAB Timbalan Perdana Menteri,bahawa budaya kerja wakil-wakil rakyat perlu mesra rakyat,mengkaji,memberi bantuan kepada golongan fakir miskin khususnya yang tinggal dikawasan luar bandar,pedalaman dan dalam bandar.

Kemiskinan yang ditakrifkan oleh YAB Dato Seri Mohd Najib kemiskinan bukan hanya dialami oleh masyarakat Melayu malahan bukan melayu pun perlu dibantu kerana ada dikalangan mereka yang masih miskin.Kalau Di semenanjung ditakrifkan miskin pendapatan dalam lingkuangan RM700.00 sebulan,Miskin relatif,Miskin di Bandar pendapatan RM3,000 sebulan yang mempunyai tanggungan anak 3,4orang.

YAB Timbalan Perdana Menteri berkata;mekanisma baru akan digunapakai bagi membuktikan sasaran/maklumat/pakej rangsangan 1&2 sampai kepada golongan sasar kita akan membuat penilaian prestasi/merit supaya kita dapat melihat prestasi yang dilaksanakan oleh pemimpin di peringkat akar umbi dan pusat.

Memang benar orang Melayu tidak boleh berterusan berharap dengan Tongkat,UMNo akan memastikan Melayu diberi bantuan dan mereka boleh hidup berdikari dalam tempoh jangka masa panjang.Pemimpin-pemimpin perlu mendekati hati rakyat agar kita dapat mengenalpasti dan dapat merancang untuk kebaikan mereka.

Dalam masa sama,UMNO amat mendaulatkan Bahasa Kebangsaan sebagai Bahasa Kebangsaan Malaysia.Jika Bahasa Melayu tidak diperjuangkan sudah pasti kita akan lenyap ditelan sejarah.Bahasa adalah amat penting dalam pembentukan jatidiri bangsa.Kepelbagaian bahasa juga amat penting sebagai satu kekuatan ketamadunan bangsa.

Bagi memastikan RM60billion mencapai sasaran dan matlamat kerajaan akan melancarkan website bagi dipertontonkan kepada khalayak ramai.Ini membuktikan ketelusan dibawah kepimpinan Parti UMNO yang prihatin terhadap perjuangan Bangsa Malaysia.

Wawasan 2020 merupakan matlamat kerajaan yang kian hampir untuk dikecapi.Sebagaimana yang dikatakan YAB Timbalan Perdana Menteri,wawasan 2020 menjadi teras perjuangan kita walaubagaimanapun dalam masa kegawatan ekonomi dunia ini keadaan dan masa akan menentukan pencapaian matlamat,kita akan teruskan dengan keutuhan dan kerja yang berterusan.Dasar-dasar kerajaan perlu adil dan saksama kepada semua golongan tanpa mengira kaum Melayu,Cina dan India.

Yang Amat Berhormat Dato Seri Mohd Najib sebelum mengakhiri dialog TV1 berkata;jemaah menteri/kabinet yang di barisi adalah yang dipilih dan disenangi rakyat bagi melicinkan pentadbiran nanti.Ucapan Sulung saya akan menentukan arah tuju perjuangan Parti UMNO ke arah memartabatkan UMNO semula.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: