REGATTA LEPA SEMPORNA PERINGKAT NEGERI SABAH 09

“LEPA KE ARAH LONJAKAN INDUSTRI PELANCONGAN DAN SENI BUDAYA NEGARA”

Silam,Sabah.15/April/2009-Regatta Lepa Semporna merupakan acara tahunan bagi negeri Sabah. Program ini akan diadakan di daerah Semporna dan telah dimasukkan dalam kalendar Pelancongan Sabah sebagai satu lagi daya tarikan tradisi suku kaum Bajau.Kepada anda yang mungkin pernah,tidak pernah mengikuti acara ini mungkin anda tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan program ini khususnya dikawasan rakyat 1Malaysia yang sayang kepada tradisi budaya kita.

Saya bermula hari ini (Rabu,Khamis,Jumaat,Sabtu dan Ahad) akan memaparkan berita bergambar disemua sudut lokasi samada dari segi tarian budaya,nyanyian,konsert artis dari kl dan Sabah,acara pertandingan lepa dilaut,rumah tradisi,pemimpin tempatan,pelancong,masyarakat tempatan dan lain-lain lagi.

Hari ini saya melihat peserta yang terlibat dalam acara Regatta Lepa membuat persediaan pentas bagi memantapkan persembahan kelak.Kebiasannya program ini dihadiri oleh YAB Datuk Seri Panglima Musa Bin Aman Ketua Menteri Sabah,YB Datuk Mohd Shafie Apdal,ADUN-ADUN Sabah,Parlimen,VIP,masyarakat Malaysia dan pelancong yang kini semakin bertambah datang untuk menyaksikan acara tahunan Sabah ini.

p4150335p4150343p4150337p4150362p4150341p4150347p4150331

 

 

 

 

 

 

Setakat ini,persiapan dari segi kanopi,pentas,pa sistem,peralatan dari Kesenian Kebudayaan,persatuan petras,pelbagai sukukaum kini dalam persediaan pra akhir bagi membiasakan diri mereka ketika berada dipentas.Kepada anda yang masih mungkin berteka-teki jom saksikan Regatta Lepa.Berdasarkan tinjauan saya sekitar hotel didaerah Semporna,pengunjung yang dari jauh telahpun menempah hotel-hotel dikawasan ini sejak 15hb/Mac/2009 lagi.Ini bermakna pengunjung yang datang dari jauh samada dari semenanjung,sarawak,kawasan Kota Kinabalu malahan pelancong luar negara turut berkampung di kawasan hotel-hotel berhampiran hotel terapung dan Hotel dikawasan Pulau Bajau daerah Semporna.

p4150370p4150371p4150380p4150368p4150382p4150373p4150385p4150366p3200009p3200005

 

 

 

Keunikan tradisi sukukaum yang terdapat di negeri bawah bayu ini, merupakan satu lagi tarikan kepada industri pelancongan selain daripada pusat peranginan seperti Mabul,Sipadan,Gua Madai,Danum,Felda Sahabat 16,Teluk Dravel dan lain-lain lagi.Sebenarnya banyak lagi kawasan-kawasan di Sabah ini belum dikenali oleh pelancong-pelancong.Melalui cara ini secara realiti, Semporna telah dipilih sebagai Pusat Pelancaran Program Regatta Lepa Peringkat Negeri Sabah.

Kepada anda yang ingin mengetahui perkembangan Regatta Lepa Sabah ini,jangan lepaskan peluang mengikuti berita dari semasa ke semasa.Kepada anda yang ingin mengetahui dengan pantas jom sertakan dalam komen apakah yang ingin anda mahu lihat sempena program ini supaya saya dapat usahakan gambar-gambar menarik sebagai bahan berita yang lengkap. Terima kasih kepada anda yang aktif melayari blog ini.Kehadiran anda sebagai rakan perintis amat diharapkan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: