Anifah Hadiri Mesyuarat ASEM Di Hanoi Isnin Ini

 
KUALA LUMPUR, 21 Mei (Bernama) — Menteri Luar Datuk Anifah Aman akan menghadiri Mesyuarat Menteri-Menteri Luar Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) kali kesembilan di Hanoi, Vietnam, mulai Isnin ini.

Mesyuarat dua hari itu akan didahului oleh mesyuarat persediaan pegawai kanan ASEM pada hujung minggu, menurut kenyataan Wisma Putra hari ini.

Mesyuarat itu, bertemakan “Menjalin Perkongsian Lebih Rapat Asia-Eropah bagi Mendepani Krisis Kewangan dan Ekonomi serta Cabaran Global Lain,” bagi membincangkan politik antarabangsa dan cabaran global, kerjasama dalam perkara berkaitan ekonomi, sosial dan kebudayaan serta pembangunan di Asia selain di Eropah.

Para pemimpin akan bertukar pendapat dan membincangkan topik mengenai krisis kewangan dan ekonomi antarabangsa, perubahan iklim, jaminan makanan serta perkembangan di peringkat serantau dan antarabangsa.

Menteri-Menteri Luar ASEM dijangka mengesahkan pernyataan pengerusi, yang mengandungi pengisytiharan berhubung pelbagai isu dalam bidang politik, ekonomi dan sosial.

Anifah, yang akan diiringi pegawai kanan ke mesyuarat itu, juga dijadual melakukan pencelahan dalam topik perbincangan antara budaya dan peradaban serta mengadakan mesyuarat dua hala dengan rakan sejawatannya di luar mesyuarat berkenaan.

Kenyataan itu turut menyebut bahawa mesyuarat itu akan memberikan Malaysia peluang untuk mengulangi pendiriannya dalam isu utama antarabangsa selain meningkatkan peranannya dalam perkara berkaitan kerjasama Asia-Eropah.

— BERNAMA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: