ISU NAMA SMK TERUSAN, LAHAD DATU.SABAH ? KERAJAAN MALAYSIA TELAH LULUSKAN UNTUK PROJEK 2006-2010 PENDIDIKAN LUAR BANDAR

Saya masih ingat lagi pada 15hb Februari tahun 2007 bersamaan 27 Muharram 1428H , Tun Abdullah Bin Hj. Ahmad Badawi Mantan Perdana Menteri Malaysia telah turun padang ke Sekolah Berpusat SK BUM-BUM di Daerah Semporna.Sabah. Majlis Pelancaran Lonjakan Perdana Pendidikan Luar Bandar Peringkat Kebangsaan bertema “MERINTIS PEMBAHARUAN : SATU MISI NASIONAL” Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2006 – 2010 Kementerian Pendidikan Malaysia.

DSC00426DSC00432DSC00491DSC00493DSC00521DSC00534DSC00412

 

 

 

 

 

 

Syabas dan tahniah kepada Sekolah Berpusat SK Bum-BUm Semporna kerana terpilih dalam pelancaran bangunan sekolah berpusat. Saya juga sempat mengambil gambar pelan sekolah SMK TERUSAN, Lahad Datu yang diletakkan di dalam cermin lengkap dengan bangunan dan pelan.Khabar ini akhirnya sampai kepada penduduk kampung Terusan yang dianggarkan lebih kurang 700 orang tidak termasuk yang tinggal diluar kawasan yang dianggarkan lebih kurang 3,000 orang. Perasaan gembira kerana kampung Terusan merupakan satu-satunya kampung yang tertua diberi pengiktirafan dengan nama sekolah SMK Terusan ini. Nama SMK Terusan memang tepat pada masanya kerana terdapat sebuah sekolah rendah iaiatu SK TERUSAN.

Baru-baru ini timbul isu yang digembur-gemburkan oleh pihak tertentu yang mahu nama sekolah menengah ini ditukar kepada nama lain.Sedangkan pihak kerajaan telah meluluskan nama ini dibawah NAMA SMK TERUSAN. Berdasarkan analisis isu ini,masyarakat di kawasan kampung Terusan tidak berpuashati dengan tindakan sesetengah golongan yang mahu nama sekolah ini ditukar kepada nama lain.Berdasarkan maklumat pihak kampung,cadangan ini telah ditimbulkan oleh pihak kakitangan kerajaan yang berpangkat tinggi.Persoalannya mengapa seorang kakitangan kerajaan yany FAHAM,TAHU,BERILMU beria-ia menukar nama sekolah SMK TERUSAN sedangkan ia faham telah diluluskan oleh Kerajaan Malaysia semasa pentadbiran Tun Abdullah Bin Hj. Ahmad Badawi.

Aduan pihak kampung Terusan yang tidak berpuashati dengan tindakan seorang kakitangan kerajaan ini amat mendukacitakan kerana caranya ini telah menyebabkan orang kampung merasa TERTIPU,DIHINA,DIBOHONG jika nama asal sekolah ini diubah kepada nama lain.Namun penduduk kampung Terusan YAKIN,PERCAYA dengan kepimpinan YAB Dato’ Seri Mohd Najib Bin Tun abd. Razak Perdana Menteri Malaysia yang mengutamakan 1Malaysia Rakyat Didahulukan,Pencapaian Diutamakan akan mengekalkan nama sekolah SMK TERUSAN,Lahad Datu.Sabah.

DSC00434

PELAN SMK TERUSAN,LAHAD DATU.SABAH.

PELAN SMK TERUSAN,LAHAD DATU.SABAH.

DSC00529Sebagai penganalisis isu ini, harapan agar pihak yang sengaja menimbulkan kekeliruan kepada rakyat khususnya penduduk kampung Terusan dan sekolah rendah Terusan,rakyat di kawasan lahad Datu agar tidak menyebarkan khabar kepada orang lain untuk meminta nama sekolah ini diubah namanya.

Penduduk kampung Terusan samaada yang tinggal dikawasan mahupun luar kawasan dan masyarakat Lahad Datu memohon dan merayu kepada YAB Dato’ Seri Mohd Najib Bin Tun Abd. Razak Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan, YAB Tan Sri Muhyiddin Bin Yassin Timbalan Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Pelajaran Malaysia,YAB Datuk Seri Panglima Hj. Musa Bin Aman Ketua Menteri Sabah agar dapat mengekalkan nama sekolah SMK TERUSAN,LAHAD DATU.SABAH DIKEKALKAN.Penduduk kampung juga merayu agar tidak melayan pihak tertentu yang cuba menukar nama sekolah ini kerana Kerajaan Malaysia Bahagian Menteri Pendidikan masa itu telah meluluskan projek dan nama sekolah SMK TERUSAN,Lahad Datu.

SK.

YAB DATO’ SERI MOHD NAJIB BIN  TUN ABD. RAZAK

PERDANA MENTERI MALAYSIA MERANGKAP MENTERI KEWANGAN

YAB TAN SRI MUHYIDDIN BIN YASSIN

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA MERANGKAP MENTERI PELAJARAN MALAYSIA

YAB DATUK SERI PANGLIMA HJ. MUSA BIN AMAN

KETUA MENTERI SABAH

YB. TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI

AHLI DEWAN RAKYAT MALAYSIA P188 SILAM MERANGKAP DUTA KEAMANAN PBB, KOLONEL KEHORMAT RELA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: