TRANSFORMASI PENDIDIKAN : OPTIMISTIK MAJU SETANDING DENGAN NEGARA MAJU

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Dan Salam Sejahtera

sekolahsekolah1sekolah2sekolah3

Pendidikan merupakan faktor utama bagi menentukan maju dan mundur sesebuah negara. Aset paling berharga adalah dengan penyediaan modal insan yang gemilang sebagai 1generasi negara bagi mewarna masa hadapan dengan penyediaan pelapis-pelapis mentaliti kelas pertama.Persoalannya mampukan anak bangsa dibina ke arah Transformasi Pendidikan yang mampu berdayasaing dengan negara-negara maju ?

Saya masih ingat lagi ketika bersekolah bersama rakan-rakan tanpa menikmati erti kemajuan dan pembangunan yang sempurna. Ketika itu pelajar-pelajar sekolah lain terpaksa menumpang dengan sekolah-sekolah lain untuk menduduki peperiksaan UPSR. Prasarana Sekolah boleh dikatakan adalah terlalu terhad sehingga pelajar-pelajar yang datang dari daerah jauh melanjutkan pelajaran ke tingkatan 6 bawah dan atas berhijrah ke sekolah daerah lain.

Hari ini saya sebagai ibubapa amat kagum dan bangga kerana sekolah yang canggih dan moden bukan hanya terdapat dikawasan bandar malahan dikawasan luar bandar telah pun wujud hatta sehingga jauh ke pedalaman pun sudah tersedia sehingga boleh berhubung secara online menggunakan kemudahan rangkaian talian tanpa sempadan (INTERNET). Sekalung penghargaan SYABAS,SYABAS,SYABAS DAN TAHNIAH saya ucap kepada kerajaan Malaysia khsususnya Yang amat Berhormat Dato Seri Mohd Najib Bin Tun Abd. Razak Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin bin Yassin Timbalan Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Pelajaran Malaysia dan Ketua Menteri Sabah YAB Datuk Seri Musa bin Haji Aman di atas komitmen dan komited membangunkan Modal Insan yang berilmu,berketrampilan,dinamik,berpersatuan,memupuk perpaduan nasional,berwawasan demi agama,bangsa dan tanahair tercinta.

 

Saya juga ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada guru-guru gemilang di negara kita ini kerana sentiasa menabur jasa kepada anak bangsa sekalung penghargaan kepada Kementerian Pelajaran Malaysia yang sentiasa proaktif menyediakan prasarana selesa,moden,canggih sehingga tidak wujud lagi jurang perbezaan antara sekolah bandar dan luar bandar dan pedalaman.

Saya juga ingin mencadangkan agar pihak ibubapa berganding bahu bersama pihak sekolah melalui Persatuan IbuBapa dan Guru (PIBG) bagi menyelesaikan dan mencadangkan penambahbaikan sekolah tanpa memberi gambaran tidak baik kepada sekolah sehingga boleh menjejaskan imej pendidikan negara di mata dunia. Janganlah kerana 1sekolah musnah semua sekolah dalam negara kita akan menerima tempiasnya. Saluran betul dan benar yang disediakan perlu digunakan bagi meningkatkan dan menaiktaraf sekolah supaya kegemilangan dan pemodenan sekolah dapat dicapai dengan jayanya.

Sebagai rakyat Malaysia kita perlu menyayangi masa depan negara kita dengan membantu menyalurkan maklumat berlandaskan saluran yang disediakan pihak kerajaan supaya pembangunan yang mungkin mengikut giliran akan dapat dilaksanakan. Rancangan Malaysia ke 9 dan ke 10 bertujuan menyediakan prasarana Pendidikan Negera secara berperingkat-peringkat bagi membangunkan sekolah setaraf dengan sekolah-sekolah negara maju di dunia.

Marilah kita bekerja sebagai 1setiakawan yang akhirnya kita dapat menterjemahkan slogan erti sayangi anak bangsa, sayangi jasa guru-guru, sayangi ibubapa, sayangi kerajaan yang prihatin dan sayangi nama baik tanahair yang tercina.

 

Penganalisis silamGemilang 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: