JABATAN KEMAS : MESRA RAKYAT BERSAMA MENTERI KKLW MALAYSIA

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera

P5090026P5090080DSC01367P5090009

Program Mesra Rakyat Jabatan KEMAS akan diadakan bertempat di kampung Terusan Baru kawasan Sulabayan Semporna. Program ini akan menghimpunkan rakyat khususnya di kampung Terusan Baru dan kampung-kampung yang berhampiran bagi memupuk silaturrahim dan perpaduan antara rakyat dan pemimpin. YB. Dato’ Seri Mohd Shafie Bin Hj. Apdal, Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah Malaysia akan merasmikan program Mesra Rakyat ini.

Perkara utama yang akan di perkatakan ialah membasmi kemiskinan yang melibatkan miskin tegar dan miskin dengan menyalurkan peruntukan program rumah PPRT kepada yang tersenarai namanya di pejabat daerah di setiap negeri di seluruh Malaysia. Kemiskinan juga tidak akan terhapus jika golongan ini tidak mempunyai pendapatan tetap. Dalam hali itu, dijangka YB Dato’ Seri juga akan menyentuh peranan MARA dan institusi atau jabatan yang berkaitan dapat membantu bagi memberi modal perniagaan sebagai salah satu sumber pendapatan kepada golongan sasar ini.

Jabatan KEMAS yang dipertanggungjawabkan membangunkan modal insan memainkan peranan penting dalam melahirkan insan berilmu,bertakwa,berketrampilan dan menjadi suara dan dan tulang belakang kepada kerajaan Malaysia. Kemas wujud di merata-rata memberi khidmat kepada masyarakat khususnya dalam bidang pendidikan pra sekolah,cawangan pendidikan masyarakat,bina insan,gerakan daya wawasan,pendidikan literasi fungsian,pendidikan literasi komputer dan lain-lain lagi. Kemas juga telah dipertanggungjawabkan untuk mengenalpasti usahawan berjaya untuk diberi geran berkapita Bantuan Ekonomi kampung berjumlah RM20,000.00 tanpa dibayar semula.Bantuan ini sebagai satu hadiah di atas kejayaan seorang usahawana untuk terus dibantu agar mampu berdaya maju dan berdaya saing setanding dengan usahawan-usahawan di Malaysia.

Program yang diadakan ini akan menampilkan pertandingan khusus dikalangan kanak-kanak Tabika KEMAS. Program yang dipertandingkan seperti Futsal,Bola Keranjang dan Mewarna. Acara lain seperti tarik tali, persembahan silat kanak-kanak Johan Negeri Sabah. Program ini diadakan pada sabtu ini 30hb /Mei /2009 bermula jam 7.00 pagi hingga jam 3.00 petang. Harapan agar rakyat yang tinggal dikawasan berhampiran dapat hadir bagi memeriahkan program ini.

Penganalisis SilamGemilang

http://salehkalbi188.wordpress.com

http://rakyatp188silam.wordpress.com

http://alumniagaseh.wordpress.com

htt://suaraparlimensilam.wordpress.com

e-mail : karismasilam@gmail.com

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: