Peruntukan RM110 Juta Naik Taraf Lapangan Terbang Sandakan

Berita Sabah

——————————————————————————–
June 03, 2009 18:16 PM  

Peruntukan RM110 Juta Naik Taraf Lapangan Terbang Sandakan
SANDAKAN, 3 Jun (Bernama) — Kerajaan Persekutuan memperuntukkan RM110 juta bagi kerja-kerja naik taraf Lapangan Terbang Sandakan di bawah Koridor Pembangunan Sabah (SDC), kata Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Rahim Bakri.

Beliau berkata kerja-kerja naik taraf itu dijangka akan dimulakan dalam tempoh dua tahun atau mungkin lebih awal dari itu.

“Peruntukan untuk naik taraf lapangan terbang Sandakan sudah diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan dan kini dalam proses melantik perunding bagi penyediaan pelan reka bentuk kerja naik taraf,” katanya.

Bercakap kepada pemberita selepas melawat Lapangan Terbang Sandakan di sini hari ini Abdul Rahim berkata, komponen utama kerja naik taraf itu membabitkan kerja-kerja memanjangkan landasan yang menelan kos RM70 juta.

Katanya panjang landasan ketika ini adalah 2,113 meter dan ia akan dipanjangkan kepada 2,591 meter bagi memenuhi keperluan pelepasan dan pendaratan pesawat Airbus 330.

Beliau berkata peruntukan RM20 juta lagi adalah bagi tujuan mengubahsuai dan membesarkan terminal terutama bagi menyediakan ruang menunggu yang lebih selesa kepada penumpang.

“RM10 juta lagi masing-masing digunakan untuk kerja naik taraf infrastruktur lain dan yuran kepada perunding,” katanya sambil menambah kerja naik taraf itu akan membolehkan lapangan terbang Sandakan bertaraf antarabangsa.

Menurut beliau sudah tiba masanya kerja naik taraf dilakukan kerana sejak lapangan terbang itu dibina pada 1985, ia tidak pernah menjalani kerja-kerja naik taraf.

Abdul Rahim berkata sepanjang tahun lepas, 620,611 penumpang menggunakan lapangan terbang Sandakan.

— BERNAMA

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: