Syor Shareda beri insentif RM20,000 beli rumah dikaji

Syor Shareda beri insentif RM20,000 beli rumah dikaji
Oleh Mohd Azrone Sarabatin
azrone@bharian.com.my
KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah akan meneliti cadangan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Sabah (Shareda) untuk memberi insentif khas RM20,000 kepada rakyat berpendapatan rendah membeli rumah menerusi Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan rumah kos rendah di seluruh negeri.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Hajiji Mohd Noor, berkata sekiranya diluluskan, bantuan kewangan itu akan disalur terus kepada pemaju projek merangkumi Lembaga Perumahan dan Pembangunan Bandar (LPPB) dan sektor swasta bagi mengelak ia disalahgunakan penerima.

“Kita yakin insentif itu akan menggalakkan lebih ramai rakyat tempatan memiliki kediaman selesa dan selamat diduduki, sekali gus menyelesaikan masalah penempatan setinggan,” katanya kepada media selepas mewakili Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman, merasmikan Persidangan Persatuan Pengeluar Haiwan Malaysia (MSAP) peringkat kebangsaan ke 30 di sini, kelmarin.

 

Hadir sama Presiden MSAP, Dr Zainal Aznam Mohd Jelan dan Pengerusi Jawatankuasa Pengelola persidangan, Dr Halimatun Yaakub.

Baru-baru ini, Presiden Shareda, Datuk Susan Wong, dilapor mencadangkan supaya kerajaan negeri memberi insentif khas RM20,000 kepada rakyat berpendapatan rendah yang membeli rumah.

Hajiji berkata, kerajaan negeri akan membina lebih banyak rumah kos rendah dan murah di seluruh negeri terutama Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan dengan sasaran semua rakyat tempatan memiliki rumah.

Sebagai contoh, katanya, sebanyak 1,000 unit rumah PPR di Tawau sedang dalam proses pembinaan dan dijangka siap menjelang akhir tahun ini yang memanfaatkan rakyat belum memiliki kediaman.

Beliau turut mengakui industri pembinaan di negeri ini lembap kesan kegawatan ekonomi global yang memberi pelbagai kesan negatif meliputi kenaikan harga bahan binaan dan kos pengangkutan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: