MEMBINA SEBUAH NEGARA BANGSA : TEMUBUAL Y.B. TUAN HAJI SALLEH HAJI KALBI BERSAMA RTM 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSC02189DSC02190

1. Apakah Pandangan Yang Berhormat tentang KOKUM ? Ko-kurikulum adalah satu bidang yang amat penting bagi melahirkan golongan intelektual. Pembangunan modal insan berkualiti perlu berteraskan kecergasan dan kecerdasan rohani,minda dan intelek bagi mewujudkan keseimbangan dalam kendiri yang berkarisma dan berinovatif tinggi bagi menterjemahkan pembangunan sebenar. Jika syarat kemasukan ke univiersiti hanya ditetapkan 10% dalam bidang ini maka sudah tiba masanya peratus ini dikaji supaya pengamal kendiri lebih sensitif dan bertindak proaktif  bagi keseimbangan dalam ketrampilan kejayaan insan cemerlang dan gemilang. Kita hendak melahirkan kendiri yang berjati diri kental, berketrampilan, kaya dengan nilai-nilai murni bagi menterjemahkan modal insan yang bersahsiah kebenaran dan ketakwaan.

DSC02188DSC02187

2. Perhutanan Negara terpelihara dan terkawal kesan perhatian pihak yang dipertanggungjawabkan bagi mengawal selia keindahan,kekukuhan dan tidak mudah untuk dibolosi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab menceroboh hutan simpan negara. Kekayaan hutan simpan khususnya di negeri Sabah yang amat terjaga,terpelihara mampu mengekalkan ekosistem keseimbangan ph alam semulajadi bumi negeri dibawah bayu. Saya kagum dengan pentadbiran Yang amat Berhormat Datuk Seri Panglima Haji Musa bin Haji Aman Ketua Menteri negeri Sabah, ingin melihat hutan sabah kekal, dijaga, terpelihara demi kegagahan dan kesinambungan pembangunan generasi masa akan datang.

3. Dalam sebuah negara yang hidup berbilang bangsa dan sukukaum, perpaduan utuh perlu kekal sebagai paksi pembinaan sebuah negara bangsa yang berdaulat, bermaruah bagi mencapai hasrat dan wawasan kerajaan kelak. Jika kekuatan ini diteruskan saya yakin dan percaya negara kita tidak menghadapi masalah untuk maju dan terus bangun membina kegemilangan pentadbiran yang stabil dan ekonomi negara akan bertambah baik. Perpaduan perlu diterjemahkan dalam konsep 1Malaysia; Rakyat didahulukan Pencapaian diutamakan kepada bangsa Malaysia. Yang Berhormat Parlimen P1188 Silam juga telah memperkenalkan SLOGAN,TEMA, KONSEP  1Silam,1Love, 1Unity bagi memperkasa dan mengakses kegemilangan agenda kerajaan dibawah pentadbiran Yang amat Berhormat Dato’ Seri Mohd Najib bin Tun Abd. Razak Perdana Menteri Malaysia. Sebagai menyahut konsep ini YB. SILAM dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka Sabah membina Papan tanda PERPADUAN di Silam bagi erat dan kuatkan kasih sayang rakyat dan meletakkan kekuatan pentadbiran dan ekonomi sebagai paksi kejayaan negara. Jutaan terima kasih kepada Kelab Penyokong Kerajaan Malaysia yang melantik Yang Berhormat Tuan Haji salleh haji Kalbi, Ahli Jawatankuasa Pelancongan dan Kepenggunaan MALAYSIA.

Selamat Bersidang…………………..

 

Penganalisis SilamGemilang

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: