Umno Wanita Bahagian Di Sabah Diminta Aktifkan Laman Web

 

<!–

By: Ramjit

–>

KOTA KINABALU, 29 Jun (Bernama) — Pergerakan Wanita UMNO Sabah menyarankan semua bahagiannya supaya mengaktifkan atau mewujudkan laman web dan blog sebagai bahan asas untuk menerangkan ideologi dan aspirasi parti kepada golongan muda di negeri ini.

Penolong Setiausahanya Datuk Jainab Ahmad berkata langkah itu perlu agar UMNO dapat memperkukuhkan kedudukan selain cara paling berkesan mendekati pengundi khususnya golongan muda.

Dalam kenyataan di sini Isnin, katanya, budaya maklumat alam siber menjadi ciri baru dalam politik negara memandangkan generasi baru lebih terdedah kepada teknologi tersebut di samping mampu memujuk atau menawan hati pengundi.

Jainab berkata sistem penyampaian bersepadu dan berkesan serta bersifat memenuhi cita rasa dapat membendung generasi baru daripada terpengaruh dengan dakyah yang semakin disebarkan secara meluas oleh pembangkang.

Katanya UMNO masih lemah dalam perang siber sehingga telah menjejaskan prestasi Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya dan ini terbukti apabila blog yeng cenderung ke arah pembangkang lebih mendapat perhatian generasi baru.

“Semua ini berlaku kerana kelemahan UMNO mengambil kesempatan mewujudkan atau memperkukuhkan ‘tentera sibernya’,” katanya.

Jainab menjelaskan laman web UMNO tidak harus dilihat sekadar untuk carta organisasi atau mempaparkan aktiviti biasa sahaja tetapi menjadi perantara berkesan dalam menyalurkan maklumat tepat tentang perancangan kerajaan untuk rakyat.

Beliau, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Karambunai, berkata UMNO perlu menjadikan generasi muda sebagai sasaran kerana mereka bakal mencorakkan kerangka politik negara di samping meneruskan kesinambungan misi membela nasib rakyat.

Dalam melaksanakan gerak kerja melalui alam siber ini, beliau meminta semua ahli pergerakan itu supaya jangan lupa untuk meneruskan amalan pendekatan turun padang dan berdialog dengan semua lapisan masyarakat serta menggunakan sepenuhnya kecanggihan dunia teknologi maklumat.

— BERNAMA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: