SEMAI BELIA SILAM : KENEGARAAN DAN NILAI BUDAYA TERPAHAT DALAM SANUBARI.

 

 

 

 

Saya mengucapkan SELAMAT HARI BELIA kepada semua warga belia di negara ini. Saya berharap warga belia akan terus maju dengan mempunyai cita-cita yang tinggi bagi kemajuan negara. Bersesuaian dengan tema tahun ini BELIA BERWAWASAN PENGERAK KEJAYAAN yang mana belia dilihat sebagai satu elemen yang penting bagi kejayaan sesebuah negara.  

Hari ini yang pentingnya belia telah mendapat pengiktirafan dan penghargaan kerajaan kerana telah sama-sama memberi sumbangan kepada pembangunan negara. Peranan Belia masa kini dalam pembangunan modal insan adalah amat berharga bagi mencapai sebuah negara maju. Belia perlu diberi perhatian dengan perancangan yang bermanfaat dalam jangka masa panjang bagi membentuk 1 generasi belia yang berdaya saing dan berdaya maju dalam aspek pembangunan ekonomi, sosial, saintis dan negara. Jika belia hari ini terabai negara akan mengalami kerugian yang besar kerana generasi pelapis tidak bersedia dan tidak mendapat pendedahan dan perhatian serius dari kepimpinan. Oleh itu, satu mekanisma bari berlandasakan 1Malaysia kita hendak membangunkan Belia yang produktif, berpersatuan, bergerak dan bersedia menghadapi cabaran semasa. 

 

Kita menyedari bahawa golongan belia hari ini memerlukan satu struktur pembangunan baru yang lebih komprehensif dan mempunyai matlamat yang tepat dan tidak sekadar untuk mengurangkan gejala sosial atau sekadar mengurangkan bilangan belia yang melepak tetapi matlamat pembangunan belia yang baik hendaklah berteraskan kepada pembinaan diri belia itu sendiri seperti mengenal pasti bakat dan membangunkan potensi setiap individu, serta menyediakan pelbagai peluang untuk mereka memainkan peranan yang bermakna dalam masyarakat, mengikut keperluan dan kemampuan masing-masing.Jesteru itu penekanan pembangunan yang diberikan seperti kebolehan intelek, kompetensi sahsiah dan sosial, kompentesi kognitif dan kompentesi kenegaraan dititik beratkan.

Meningkatkan semangat kenegaraan dan patriotisme di kalangan belia juga amat penting kerana saya yakin semangat kenegaraan dan jatidiri yang utuh sahajalah dapat menangkis belia kita daripada terjebak dengan gejala negatif.

 SATU MALAYSIA yang diterapkan oleh perdana menteri kita Dato Seri najib Tun Razak perlu di disemai dan di garap oleh Belia kita melalui ikatan kasih sayang dan perhatian pemimpin bagi melahirkan kekuatan minda yang utuh sifat kenegaraan dan nilai budaya terpahat dalam sanubari kendiri.

 

Penganalisis SilamGemilang

 DSC00904DSC00901DSC00893DSC00875DSC00876DSC00891

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: