SAGOL PARI : Makanan Suku Kaum Bajau ( Amangan Sagol ) t ( Lara maka Muntai )

 

Sagol Pari makanan tradisi Bajau. Makanan ini selalu dimakan ketika keluarga berkumpul hari menyambut perayaan ( addat nihinang he saga mattoa makarahu )

Sagol Pari makanan tradisi Bajau. Makanan ini selalu dimakan ketika keluarga berkumpul hari menyambut perayaan ( addat nihinang he saga mattoa makarahu )

 

 

 

 

  Sagol (Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan. Sagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu ‘benda yang dicampuradukkan’. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari, ikan yu dan ikan buntal) yang dicincang-cincang dan dimasak dengan kunyit. Untuk membuat sagol, ikan yu, pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan ‘langnges’ iaitu ‘pasir’ pada kulit yu dan pari, atau ‘iting’ iaitu ‘duri’ pada ikan buntal. Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis.

  Ada dua jenis masakan sagol iaitu sagol kering (tiada kuah) dan sagol basah (ada kuah). Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol, biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu, iaitu sama ada minyak hati ikan pari, atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal.

  BAHASA BAJAU :

  Hai habbal ka’am malahat rika’U. Mura-murahan ka’am ahika lajjikikbi…Manghinang pahab….Allah SWT…amuan hajja lajjiki bang kitalu ahab mamundusia…ajujur maka akosok maghinang.

  Tahassakuru…malahat mundusia ambal dasali maka malahatta…jari…itini nionan..kinakannta..biasana kinakan iti nikakan hitta…bang atimuk saga danakan maka keluarga.

  Kinakan iti bang ma’aku paling ahab assana nikakan…hinang lauk….aiklagi bang ani…putu…anggang….Sagol iti ahab assana  gik bang dilamudan lara,muntai…waina…mag helu sab….

  Bang kam malahat saddi…entomenbi…Sagol Pari ta……

   BAHASA MELAYU :

  SAGOL PARI merupakan satu makanan yang paling digemari oleh suku kaum Bajau. Sagol ini sebenarnya jarang-jarang dimakan bukan kerana tidak enak tetapi kerana enakla makanan ini jarang-jarang ditemui atau dimakan. Sebenarnya memasak Sagol ini tidak sama dengan memasak atau merebus ikan yang biasa dimasak dengan sos tomata,masak merah,masak kari tetapi Sagol kari ini bagi saya amat susah sedikit untuk dimasak. Saya sebagai generasi sehingga ke hari ini mengakui tidak tahu memasak Sagol Pari. Masakan ini hanya dimasak oleh orang-orang tua sahaja. Saya takut masakan ini akan pupus hilang ditelan zaman jika tidak dikomersilkan atau dibukukan. Masakan ini saya hanya dapat makan apabila balik kampung. Saya tahu bila sudah ibu membeli ikan pari di pasar ikan….saya tahula tu…ibu saya akan masak masakan Sagol….Sedap tau…he….

   

   

   

  Nota : Jika berminat untuk mengikuti Kursus Makanan Suku Kaum Bajau, sila hantar biodata diri ke email : karismasilam@google . jika anda ada pandangan masukkan bahagian komen blog ini. Buku Makanan Tradisi Suku Kaum BAJAU sedang disiapkan. Kepada anda yang berminat dengan masakan Suku Kaum BAJAU ini..jangan lepaskan peluang dapatkan buku yang akan diterbitkan dan akan dipasarkan kelak.

   

  Penganalisis SilamGemilang

  Satu Respons to “SAGOL PARI : Makanan Suku Kaum Bajau ( Amangan Sagol ) t ( Lara maka Muntai )”

  1. muhammad shukur jacksuan Says:

   kita sms lah nanti.ini no aku 0195379614

  Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

  Twitter picture

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

  Connecting to %s


  %d bloggers like this: