Chua umum keluar MCA masuk PKR

Chua umum keluar MCA masuk PKR

Oleh Shamsul Kamal Amarudin dan Mohd Roji Abdullah
bhnews@bharian.com.my


Datuk Chua Jui Meng

Tindakan tak jejas BN: Ong

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng, semalam mengumumkan keluar daripada MCA dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada satu majlis forum anjuran PKR di sebuah hotel di Bandar Sunway, dekat sini, walaupun menafikan perkara itu dua hari lalu.

Pengumuman itu dibuat di hadapan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan 800 hadirin, yang menyertai forum itu.
Terdahulu, Chua muncul di majlis itu bersama Anwar dan disambut dengan tepukan gemuruh daripada hadirin, yang turut memegang kain pemidang dengan ucapan tahniah kepada Chua kerana menyertai parti itu.

Dalam laporan Malaysiakini, Chua dalam ucapannya berkata, beliau melepaskan jawatan ketua MCA bahagian Bakri untuk menempuh perjalanan baru untuk perubahan dan menyertai PKR kerana sistem dua parti itu berdepan ancaman daripada Umno.

Katanya, beliau yakin membuat keputusan yang betul untuk menyertai PKR, terutama dalam detik penting dalam sejarah negara selain menyatakan kematian Setiausaha Politik Exco Kerajaan Selangor, Teoh Beng Hock, Khamis lalu turut menjadi pendorong penting baginya untuk melompat menyertai pembangkang.

Khamis lalu juga, Chua melepaskan jawatannya sebagai Ketua Bahagian MCA Bakri yang dipimpinnya sejak 1988 dan menyerahkan tugas memimpin bahagian itu kepada Timbalan Pengerusi bahagian, Sia Ka Tuan, tetapi menafikan akan lompat parti.

Sementara itu, mengulas tindakan Chua, Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat berkata, ia adalah keputusan peribadi Chua dan beliau yakin perkara itu tidak akan menjejaskan kedudukan MCA sebagai parti komponen BN.

Ditanya sama ada keputusan Chua itu ada kaitan dengan perasaan tidak puas hati terhadap parti, Ong yang juga Menteri Pengangkutan berkata: “Ketika dia mempengerusikan mesyuarat MCA Bakri untuk kali terakhir, dia meminta semua ahli jawatankuasa Bahagian untuk terus menyokong saya.”

Ong juga berkata, hubungan beliau sebagai rakan dengan Chua tidak terjejas dengan keputusan itu dan berharap bekas pesaingnya bagi jawatan presiden itu, membuat keputusan yang baik untuk kepentingan rakyat.

Di MELAKA, Timbalan Pengerusi Perhubungan MCA negeri, Datuk Gan Tian Loo merakamkan rasa kecewa dengan tindakan Chua tetapi yakin keputusan itu tidak akan melemahkan perpaduan anggota MCA khususnya bahagian Bakri, Muar, Johor.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: