Said Wartawan Cemerlang Negara 2009

Said Wartawan Cemerlang Negara 2009


SULTAN Ahmad Shah bergambar dengan Said (berkerusi roda), Akmal (kanan), Zaini (dua dari kiri) dan Yazid (dua dari kanan) di Kuala Lumpur, malam tadi.

KUALA LUMPUR: Tokoh wartawan negara, Said Zahari, 81, dinobatkan sebagai Wartawan Cemerlang Negara 2009 oleh Persatuan Wartawan Melayu Malaysia (PWM) di sini, malam tadi.

Pada majlis sama, Pengarang Bintang Popular Berita Minggu, Akmal Abdullah, turut dinamakan pemenang Anugerah Wartawan Melayu 2009, yang pertama kali diperkenalkan oleh PWM. Turut memenangi anugerah sama, Penolong Ketua Pengarang 1 Utusan Malaysia, Mohd Zaini Hassan.

Ketiga-tiga penerima anugerah menerima hadiah berupa sijil, plak dan sagu hati berbentuk wang tunai yang disampaikan oleh Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.
Selain itu Said turut menerima hadiah tengkolok. Hadir sama pada majlis itu, Presiden PWM, Datuk Yazid Othman.

Said adalah tokoh wartawan yang memperjuangkan kebebasan dan keadilan dalam dunia kewartawanan. Malah beliau pernah dinobatkan sebagai Tokoh Kebebasan Akhbar 2001.

Akmal pula, sepanjang kerjayanya sebagai penulis dan wartawan, sudah menerima 11 anugerah khususnya dalam bidang perfileman, kesenian dan muzik.

Antara anugerah yang diterimanya ialah Anugerah Trofi Samad Idris, Anugerah Kewartawanan Terbaik Media Cetak dan Anugerah Pena Bestari-Wartawan Cemerlang.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: