KANAK-KANAK TABIKA KEMAS SEBAGAI GENERASI PERMATA NEGARA

KANAK-KANAK TABIKA KEMAS SEBAGAI GENERASI PERMATA NEGARA

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh dan Salam Sejahtera,

LAHAD DATU- Sukaneka Tabika Kemas diadakan setiap tahun bagi membina kanak-kanak yang cergas dan cerdas. Jabatan KEMAS P188 Silam telah mengadakan Sukaneka peringkat Tabika Kemas kampung Burung/Unta supaya kanak-kanak menjadi modal insane yang sihat tubuh badan dan dapat belajar dengan baik. YB. Tuan Haji Salleh Haji Kalbi, Ahli Parlimen P188 Silam telah merasmikan program ini dan berkata “Anak-anak hari ini sebagai generasi kepimpinan masa hadapan perlu mendapat pendidikan yang lengkap bagi membangunkan modal insane yang berkualiti dan Berjaya sehingga keperingkat pengajian tinggi.

Hj. Salleh menjelaskan “Tugas dan tanggungjawab mendidik kanak-kanak tidak boleh diserah 100% kepada guru-guru untuk mendidik malahan peranan ibu bapa penting bagi merencana kejayaan anak-anak. Ibu bapa perlu membahagikan masa bersama anak-anak selama 2jam3jam dalam sehari. Kempen 2jam 3jam yang diperkenalkan oleh Kementerian Kemajuan luar Bandar 2 tahun lepas bertujuan memupuk hubungan baik dan kasih sayang antara ibubapa dan anak,membolehkan ibubapa mengetahui prestasi anak dan merancang pelan masa hadapan anak dengan penambaikbaikan prestasi anak melalui ulangkaji bersama ibubapa. Kempen 2jam adalah untuk kanak-kanak peringkat sekolah rendah manakala 3jam pula untuk anak yang bersekolah peringkat Sekolah menengah.

Kemas berperanan untuk melahirkan masyarakat yang berilmu, berdaya tahan dan memiliki nilai-nilai murni sehingga mampu menghadapi saingan dan cabaran bagi menjadikan kawasan luar Bandar maju, menarik dan menguntungkan.

Peningkatan perkembangan sosio-ekonomi, fizikal, intelek dan rohani serta member kemahiran 3M kepada kanak-kanak ( berumur 4-6 tahun ) melalui pendidikan prasekolah.

Selain daripada itu, Kemas juga memainkan peranan dalam membangunkan kampung-kampung melalui Gerakan daya Wawasan ( GDW ), membantu Belia dalam ekonomi dengan mengenalpasti usahawan berpotensi untuk diberi geran berkapita,Bimbingan Bina Insan, penyediaan pinjaman dan bahan bacaan Pusat Sumber, Bimbingan Kelas Jahitan,Masakan dan Gubahan Kraftangan dan program Mesra Rakyat.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: