MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA : YANG BRHORMAT KOLONEL (K) TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI, AHLI PARLIMEN MALAYSIA, P188 SILAM, DUTA KEAMANAN UPF PBB

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM 1SILAM, SALAM 1MALAYSIA

DSC01185DSC01166

DSC01190DSC01145DSC01157DSC01200DSC01207DSC01240DSC01233DSC01237DSC01248DSC01249

Silam-Sejarah negara Malaysia menuntut Kemerdekaan tanah air tercinta dibawa perjuangan pemimpin-pemimpin terdahulu perlu dihayati,disemai kepada generasi kini dan dipertahankan bagi membangunkan negara kita. Gagasan Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Mohd Najib Bin Tun Abd. Razak, Perdana Menteri Malaysia iaitu,konsep 1Malaysia : Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan mampu membina bangsa yang bertamadun,berprestasi tinggi dalam menghasilkan kejayaan dalam semua aspek samada bidang ekonomi,penidikan,sosial dan lain-lain.

Konsep ini dapat memupuk hubungan perpaduan yang baik melibatkan kaum Melayu,Cina, India, bumiputera dan lain-lain. Perpaduan diterjemahkan dalam bentuk yang berbudi bahasa,ikhlas dan jujur tidak ada niat yang tersirat pun untuk berpura-pura. Yang Berhormat Tuan Haji Salleh Haji Kalbi berkata” Jangan ada di antara kita yang melayan kaum lain dengan berpura-pura”.

Semangat bagi menyemarakkan bulan merdeka perlu lahir pada hati yang iklhas dan tidak dalam keadaan terpaksa. Sebagai contohbendera perlu dipasang di setiap rumah,kedai,pejabat,kenderaan dan lain-lain lagi. Yang Berhormat Haji Salleh Haji Kalbi berkata”Setiap individu mesti ada perasaan cintakan negara melalui kemerdekaan dengan membeli sendiri bendera tanpa terpaksa atau terpaksa.” Ini penting bagi menunjukkan semangat merdeka pada rakyat 1Malaysia.

Chee Yee Wan semasa ditemubual sempat berpantun antaranya” Anak Itik Si anak Angsa, Kalau Dipotong Darah Merah, Apa Guna Mau Pilih Bangsa, Itulah Konsep 1Malaysia.

Penganalisis SilamGemilang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: