CERITA RAKYAT PARLIMEN P188 SILAM : MAJLIS DOA SELAMAT DAN PENYAMPAIAN SUMBANGAN IKHLAS KEPADA JEMAAH HAJI LAHAD DATU OLEH YB. TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI BERSAMA ISTERI PUAN HAJAH FATMAH ABD. AZIZ

MAJLIS DOA SELAMAT DAN PENYAMPAIAN SUMBANGAN IKHLAS KEPADA JEMAAH HAJI LAHAD DATU OLEH YB. TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI BERSAMA ISTERI PUAN HAJAH FATMAH ABD. AZIZ.

DSCN2448DSCN2429DSCN2438DSCN2441DSCN2412DSCN2396DSCN2406DSCN2404DSCN2450DSCN2452

DSCN2422

Majlis doa selamat telah diadakan di Masjid Ar-rauddah bersama jemaah Haji dari kawasan Parlimen P188 Silam. Jemaah Haji dari kawasan ini yang akan menunaikan Haji seramai 60 orang. Program ini telah dihadiri oleh YB. Tuan Haji Salleh Bin Haji Kalbi, Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam bersama isteri Puan Hajah Fatmah Haji Abd. Aziz.Turut hadir Tuan haji Abd. Hamid Pengurus Tabung Haji Daerah Lahad Datu dan Ketua Rombongan Jemaah Haji Encik Gaspar.

Jemaah haji pertama dari Lahad Datu akan berlepas pada 27hb / Oktober / 2009 seramai 31 orang. Peserta akan berkumpul di Masjid Ar-Rauddh jam 6.00 pagi bagi memulakan perjalanan menuju ke airport berjalan kaki secara beramai-ramai. Pengurus Tabung Haji Daerah berkata” Setiap umat islam yang berniat untuk menunaikan Ibadah Haji perlu mendaftar lebih awal bagi memudahkan pengurusan seterusnya. Syarat untuk menunaikan Ibadah haji dengan membuka akaun dan simpanan berjumlah RM1,500.00. Pengurus tabung Haji berpesan agar mengingati pembelajaran yang telah diajar dan mestilah yakin menjalankan ibadah Haji. Disamping itu juga, jemaah haji perlu menjaga kesihatan diri dan jika mengalami masalah kesihatan agar memaklumkan kepada ketua rombongan atau berhubungan dengan pihak kesihatan yang telah ditugaskan.

Semasa YB. Tuan Haji Salleh berucap beliau berkat”Saya mendoakan semoga jemaah Haji akan mendapat Haji Mabrur, laksanakan rukun Islam ke 5 ini dengan sebaik-baiknya. Setiap orang ada kemampuan untuk melaksanakan Ibadah Haji, ini bergantung kepada kendiri seseorang yang penting berusaha barulah ada jalan kea rah kejayaan. Jika dilihat di negara jiran yang pergi menunaikan Ibadah Haji hanya membawa teksi,bercucuk tanam dan lain-lain. Setiap jemaah Haji perlu ikhlas dan berniat untuk melaksanakan perintah allah SWT dengan khusyuk,tawadduk dan mengikut perintahnya. YB. Silam berpesan agar banyak bertanya kepada ketua rombongan bagi memudahkan urusan Ibadah haji. Banyakkan beribadah kerana pahala yang dijanjikan Allah adalah berlipat ganda dan bertawakkal kepadanya. Semasa berada ditanah suci perlu menjada disiplin dan jangan riak kerana mungkin sudah kali kedua datang ke Kota Mekah. Sebagai Duta Keamanan PBB ( UPF ) YB. Tuan Haji salleh mengucapkan selamat menunaikan Ibadah haji dan selamat pergi dan balik ke tanah air tercinta.

Ketua rombongan berkata jemaah haji bersyukur kehadrat allah SWT dan berterima kasih kepada YB. Tuan Haji salleh yang sangat prihatin telah mengadakan perjumpaan bersama jemaah haji dan bersedekah selaku YB. Silam yang amat sayang kepada rakyatnya. Hanya doa akan mengiringi YB. Silam semoga diberi rahmat,panjangkan usia dan menjadi pemimpin yang berterusan membela agama, bangsa dan tanahair tercinta ini. Sebagai seorang ketua rombongan tidak boleh lari dari masalah dana akan berusaha bersama-sama rakan lain bagi menyelesaikan masalah yang timbul kelak. Beliau berkata pengurusan setakat ini adalah cukup baik ini ditambah dengan sokongan YB. Salleh, rakan-rakan dari KEMAS, Parlimen Silam dan lain-lain yang turut hadir.

Temuramah dengan salah seorang jemaah Haji Encik Abdullah Tularing dari kampung Dengan Tungku berkata syukur dan terima kasih kepada YB Salleh yang member nasihat dan dorongan sehingga peserta merasa insaf, merendah diri sebagai jemaah haji.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: