Hari Raya Korban Aidil Adha

Hari Raya Korban Aidil Adha

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Salam 1Malaysia, 1Silam dan 1Family

Pertama sekali marilah kita memanjatkan kesyukuran kehadrat Allah SWt Yang Maha Penyayang, Yang Maha Kaya Lagi Maha Pengasih. Selawat Ke atas Junjungan Nabi Muhammad S.A.W.

Hari Raya Korban Aidil Adha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan diseluruh dunia bagi menandakan berakhirnya tempoh mengerjakan ibadat haji di Mekah, yang merupakan rukun Islam kelima yang terakhir bagi mereka yang mampu, dan menandakan bermulanya ibadat korban untuk dibahagi-bahagikan kepada fakir miskin.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Korban ialah penyembelihan haiwan tertentu pada tanggal 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah dengan maksud untuk mendekatkan diri kepada Allah. Perintah berkorban telah disyariatkan oleh Allah kepada kita pada tahun ke 2 hijrah bersamaan dengan perintah solat Eidul Adha dan zakat.

Firman Allah swt yang bermaksud: “Maka solatlah kamu untuk Tuhanmu dan menyembelihlah.” Al-Kautsar:2. Menurut pendapat yang masyhur, maksud solat pada ayat itu ialah solat Eidul Adha dan yang dimaksudkan dengan menyembelih ialah berkorban.
Manakala Ibnu Jarir mentafsirkan ayat tersebut sebagai berikut: “Jadikanlah solatmu ikhlas hanya untuk Allah sahaja dengan sama sekali tidak mengharapkan kepada selain daripada-Nya. Demikian juga korban yang kamu tunaikan, niatkanlah hanya untuk Allah, tidak untuk berhala, sebagai kesyukuran terhadap apa yang dianugerahkan Allah kepadamu yang tidak terhingga banyaknya.”

Nabi s.a.w juga telah bersabda yang bermaksud: “Tidak ada suatu amalan yang paling dicintai oleh Allah daripada Bani Adam ketika hari raya Eidul Adha selain menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan itu akan datang pada hari kiamat (sebagai saksi ) dengan tanduk, bulu dan kukunya. Dan sesungguhnya darah haiwan korban telah terletak di suatu tempat di sisi Allah sebelum mengalir di tanah. Kerana itu, bahagiakan dirimu dengannya.” (Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan Hakim)

Hukum Korban

Hukum berkorban adalah sunnah muakkadah.

Sebahagian ulama mazhab Hanafi berpendapat bahawa berkorban hukumnya wajib bagi orang yang mencukupi nasab zakat. Antara rujukan mereka adalah hadis yang bermaksud:

“Barangsiapa berkelebihan (dalam harta) tetapi tidak meyembelih haiwan korban, janganlah dia mendekati masjidku.” (Riwayat Ahmad dan Ibnu Majah)

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit berbanding Hari Raya Aidil Fitri.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidil Adha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidil Adha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu,kerbau, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidil Adha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.

Saya SALLEH BIN KALBI, Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha Maaf Zahir dan Batin. Semoga RAKYAT khususnya dikawasan Silam ( Kunak, Lahad Datu dan Tungku ) berbahagia bersama keluarga tercinta dan tersayang. Kepada Rakyat kawasan saya yang kini sedang menunaikan Ibadah Haji saya mendoakan semoga anda berada ditanah suci MEKAH SEBAGAI TETAMU ALLAH SWT mendapat keberkatan,doa dimakbulkan,dirahmati, dilimpahi kekayaan Iman dan takwa dan yang paling penting menjadi tetamu ALLAH SWT dapat melaksanakan Ibadah Haji dengan sempurna, penuh keimanan dan ketakwaan. Semoga mendapat HAJI MABRUR yang mendapat pujian Maha Agung lagi Maha Kaya. Amin.

Marilah kita manfaatkan ibadah Korban ini dengan rasa penuh keinsafan dengan mengamalkan gaya hidup bersederhana dan berbelanja berhemah. Berbelanja berdasarkan kemampuan jangan berbelanja mengikut kehendak hawa nafsu. Keadaan ini akan mengundang kearah keburukan.

Kepada kaum muslimin dan muslimat, marilah kita bersama-sama merapatkan ukhwah dan ikatan silaturrahim dengan menanamkan amalan sifat Kasih sayang dengan mengunjungi Keluarga, Jiran tetangga, Sahabat, Rakan Sekerja dan hubungan sesame manusia tanpa mengenal latarbelakang mahupun agama. Konsep ini penting bagi melestarikan 1Malaysia : Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan gagasan YAB Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan Dato, Seri Mohd Najib bin Tun Abd. Razak, Pengerusi Barisan Nasional Malaysia.

Marilah kita bersama-bersama saya bergerak proaktif membangunkan Parlimen P188 Silam dengan merenung semula sejarah perjalanan sambutan Hari raya Aidil adha supaya kita dapat bergerak lebih pantas ke arah sebuah masyarakat yang rajin berusaha, dinamik, pantas dalam membangunkan kendiri paling rendah peringkat kendiri sendiri, keluarga, sahabat, kelompok kecil, dan masyarakat setempat.

Amalan bersyukur yang di tuntut agama Islam amat penting bagi membangunkan sesebuah negara dengan dihiasi masyarakat yhidup aman,makmur dan selamat. Oleh yang demikian, gagasan 1Malaysia perlu difahami secara meluas agar rakyat dapat memperaktikkan kesinambungan pembangunan modal insan di masa akan datang.

Sempena Hari Raya Aidil adha yang telah ditetapkan pada 27hb / Novenber / 2009 bersamaan hari Jumaat saya Ucapkan selamat Hari raya Aidil adha kepada ;

Y.A.B DATO’ SERI MOHD NAJIB BIN TUN ABDUL RAZAK

Perdana Menteri Malaysia

Y.A.B TAN SRI MUHYIDDIN BIN YASSIN

Timbalan Perdana Menteri Malaysia

Y.A.B DATUK SERI PANGLIMA HAJI MUSA BIN AMAN

Ketua Menteri Sabah

Y.B.- Y.B.  Menteri-Menteri Besar dan Ketua Menteri diseluruh negeri di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Y.B.-Y.B. Menteri-Menteri dan Pembantu-Pembantu Kabinet Persekutuan dan negeri Sabah dan Sarawak,

Pentadbirak Kerajaan Persekutuan dan negeri, masyarakat samada yang tinggal diluar negara mahupun dalam negara.

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

MAAF ZAHIR DAN BATIN

 

Sekian, terima kasih

Y.B. TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI,

Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam merangkap

Duta Keamanan PBB

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: