MESYUARAT JAWATANKUASA FOCUS GROUP KUNAK DI FELDA SAHABAT, SILAM

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM IMALAYSIA, 1SILAM DAN 1FAMILY

Mesyuarat kali ini amat berbeza sekali dengan mesyuarat-mesyuarat yang diadakan setiap hari di Daerah Kunak. Pada kali ini mesyuarat di adakan di bilik mesyuarat kompleks Felda, Tungku, Silam. Mesyuarat yang diadakan didaerah lain bertujuan membuka minda supaya pengalaman dikawasan lain dapat dijadikan contoh dalam pembangunan dikawasan kelak.

Program ini dihadiri oleh Pemimpin tempatan yang rela dan bersedia turun padang bagi membangunkan Parliemn Silam dan Kunak. Kehadiran YB. Tuan Haji Salleh Bin Haji Kalbi, ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam, YB. Datuk Nelwan Bin Kabang, ADUN N51 Kunak, Pegawai Daerah Kunak, Tuan Susilo Sumarto dan Ketua-Ketua Jabatan Kerajaan negeri dan Perekutuan bagi membincang,merancang, dan melaksanakan serta menyelesaikan masalah yang timbul bagi kejayaan parlimen Silam khususnya dikawasan Kunak.

Kemiskinan khsusunya dikawasan Kunak yang berdaftar dalam senarai E-Kasih dan senarai SPKR akan diberi penekanan dalam proses pemutihan. Pengerusi bertransformasi tinggi dengan kerjasama jawatankuasa bertanggungjawab dalam mensifarkan kemiskinan tegar daerah Kunak bagi tahun 2010. Bolehkah tercapai agenda ini???

Pelbagai agenda yang dibincangkan bagi memastikan modal insan yang menjadi fokus utama berjaya keluar dari paras kemiskinan sejajar dengan matlamat kerajaan. Antara usaha dan langkah di ambil berdasarkan senarai SSPKR dan E-Kasih. Pentadbiran daerah Kunak merancang mengadakan program MESEJ Pertanian Sapang yang melibatkan beberapa lokasi seperti Sapang, Kunak bagi menanam kelapa sawit seluas 250 ekar bagi 33 peserta KIRMT. Program MESEJ Atas Air di kampung Pangi Hujung, Kunak seluas 120 H/300ekar akan melaksanakan projek Ikan Dalam Sangkar dan rumpai laut. Antara program-program tambahan ialah Program Kampung Sejahtera, Ekonomi, bantuan Rumah dan Gerak Gempur. Cadangan terbaru daripada YB. ahli Parlimen Silam seperti baikpulih rumah,Subur dan lain-lain lagi.

“Kepimpinan Berteraskan Modal Insan”

Penganalisis SilamGemilang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: