MESRA RAKYAT

Assalamualaikum dan Salam sejahtera

MESRA RAKYAT yang dianjurkan oleh Jabatan KEMAS Parlimen P188 Silam di kampung Tanjung Paras telah mewujudkan satu ikatan kekeluargaan antara Yang Berhormat Tuan Haji Salleh Bin Haji Kalbi, Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam, Rakyat, Kakitangan KEMAS, Sahabat 1Malaysia, dan lain-lain lagi. Tanjung Paras merupakan sebuah Pulau yang tidak jauh jaraknya dari Bandar Lahad Datu, Silam mempunyai daya tarikan tersendiri dengan penempatan masyarakat, sekolah, rumah atas air dan amat strateik sebagai industri pelancongan dengan menyediakan HOMSTEY. HOMSTEY merupakan satu daya tarikan kepada pelancong ke Parlimen P188 Silam. Masyarakat di pulau ini amat beruntung kerana tersimpang mutiara berharga untuk menjadikan pulau ini sebagai pusat pelancongan yang indah, menarik, menguntungkan dan tercantik di dunia. Berdasarkan kajian Profesor Doktor seramai 11 orang dari UKM Pulau Sakar KAYA dengan keunikan dan keindahan air yang paling tercantik didunia. Penduduk tempatan perlu merebut peluang ini agar masa depan anak bangsa tidak hilan g dibumi tercinta ini.

Syabas dan tahniah kepada Jabatan KEMAS P188 Silam yang berjaya menganjurkan MESRA RAKYAT khususnya kepada Pegawai KEMAS Daerah, Pn. Asnanti Rasmanan, En. LadjaRasa Mohd Noor, Penyelia Kanan Parlimen P188 Silam, En. Harun Hj. Timpa, Penyelia Pembangunan Desa dan Perhubungan Kawasan Lahad Datu, Norazlin Awang, Khalid Empang, kakitangan Kemas, Pengerusi Pelaksana Kampung Tanjung Paras, Masyarakat setempat yang bekerjasama menyiapkan makanan secara bergotong-royong.Terima kasih kepada pihak Kastam dan pengangkutan air dari pihak nelayan.

Program ini merupakan satu tradisi yang telah diamalkan sejak sekian lama bagi menghimpunkan RAKYAT di kampung bagi merapatkan hubungan kekeluargaan, persaudaraan, jiran tetangga dan hubungan silaturrahim antara pemimpin,jabatan dan rakyat. Amalan ini akan dapat melahirkan kasih sayang dan mewujudkan suasana kekeluargaan yang rapat dan padu. Perpaduan yang terjalin mesra ini akan dapat melahirkan masyarakat harmoni, sejahtera dan sentosa.

MESRA adalah satu perkataan yang melahirkan dalam hati,jiwa dan perasaan untuk menyayangi perpaduan, kekeluargaan,persahabatan dan kekayaan budi bahasa. Maka dem ikian MESRA merupakan tunjang utama dalam melahirkan masyarakat yang selamat, aman dan makmur. Kehidupan sesama kampung dan sesama jiran dapat memupuk perpaduan yang utuh.

RAKYAT adalah kelompok yang sedikit,ramai yang tinggal disesebuah kawasan,kampung,mukim daerah dimana terdapat berkumpul orang ramai bagi mengeratkan hubungan silaturrahim yang padu dan baik. RAKYAT berperanan untuk melahirkan suasana ceria, gembira, tolong menolong dan bersefahaman. RAKYAT berperanan untuk membina kehidupan sebaliknya jika ketidakpuasan timbul menyebabkan perpecahan berlaku. Hanya melalyu konsep MESRA RAKYAT segala rintangan dan cabaran akan dapat dileraikan kerana amalan tolong menolong akan membina masyarakat yang bersatu padu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: