GUNUNG SILAM KIAN PUDAR DARI KEASLIAN KHAZANAH ALAM

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM 1MALAYSIA, 1SILAM

1. GUNUNG SILAM yang kaya dengan keindahan menghijau satu ketika dahulu kini semakin pudar dari pandangan mata kerana aktiviti-aktiviti yang tidak sihat telah dilakukan secara berleluasa walaupun kejadian ini berlaku didepan mata penduduk dan pengguna  jalan raya. Apabila sahaja pengguna jalan raya melintasi kawasan Silam mereka amat kagum dan menjadikan silam kawasan persinggahan untuk minum tanpa mengira pagi, tengahari, petang, malam mahupun waktu subuh kerana kehebatan pemandangan dan suasana alam yang amat indah sekali.

2. Kehebatan ini ditambah lagi dengan bekalan air bersih dari gunung Silam yang sungguh jernih menjadi salah satu daya tarikan kepada pengguna jalan raya untuk membersihkan kereta. Tawaran harga membersih kereta adalah amat berpatutan dan paling murah sekali sehingga mencecah RM1.00 setiap kereta atau kenderaan. Penduduk kampung tidak melepaskan peluang ini sehingga air dari gunung ini dijadikan salah satu sumber pendapatan sampingan. Semakin tahun semakin bulan kita dapat menyaksikan penduduk kampung semakin ramai yang berminat membuka perniagaan menyediakan paip air dengan tempat letak kenderaan yang selesa dan memuaskan. Kesannya ramai juga dikalangan penduduk membuka perniagaan runcit, kedai makan dan gerai-gerai yang muncul seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Ini merupakan persaingan hebat dan baik demi meletakkan kampung Silam terkenal dimata negeri Sabah malahan akan terkenal dimata dunia suatu ketika nanti.

3. Keistimewaan kawasan gunung Silam ini sebenarnya banyak pihak yang terlepas pandang atau sengaja menutup mata sebelah demi menghalalkan aktiviti-aktiviti penggondolan bukit. Gunung Silam suatu ketika dahulu terkenal dengan keindahannya kini semakin pudar kerana boleh dikatakan setiap pihak yang tidak bertanggungjawab dengan menggunakan lori-lori yang mengangkut tanah/batu dari gunung Silam telah menyebabkan gunung ini semakin kelihatan teruk dan telah membentuk satu lubang gergasi yang besar boleh dilihat dari arah jalan raya. Mungkin pengguna yang melalui kawasan ini hanya berkata gunung Silam sedang dalam proses untuk diruntuhkan mungkin memakan masa 100 tahun, mungkin 50 tahun mungkin entah bila. Jika bahagian alam sekitar menyaksikan sendiri masalah gunung Silam ini sudah tentu mereka meletakkan bukit ini berada dalam keadaan keindahan alam sekitar yang terhakis dan nilai estetikanya sudah kian pudar.

4. Selain aktiviti ini gunung Silam juga sudah semakin botak kerana kesan penebangan pokok-pokok yang menjadi pelindung dan penahan tadahan hujan dan mengekalkan bukit yang utuh, kuat dan tahan. Kita dapat menyaksikan semakin hari penebangan dilakukan tanpa ada pengawasan pihak yang dipertanggungjawabkan bagi menjaga keindahan gunung ini. Mungkin juga kerana aktiviti penebangan ini dilakukan kerana tanah gunung ini adalah hak milik seseorang atau sebaliknya. Sudah pasti dalam masa 10 tahun lagi tidak mustahil gunung silam akan menjadi botak dan amat berbahaya kerana tiada lagi akar-akar yang menyokong tanah-tanah dikawasan ini.

5. Sebagai pencinta keindahan alam semulajadi marilah kita mengekalkan gunung Silam sebagai kawasan yang tidak berlaku pengorekan tanah/batu yang boleh menghakis gunung dan aktiviti penebangan yang dilakukan agar dapat diberhentikan supaya tanah gunung dapat menyokong kekuatan gunung Silam. Mungkin belum terlambat lagi agar satu penghistiharan kawasan gunung Silam diletakkan dalam kawasan zon PENCINTA ALAM SEKITAR dengan penanaman semula pokok-pokok yang menyumbang ke arah keindahan alam semulajadi.

6. jika gunung silam masih berada dalam kawalan Jabatan Perhutanan Sabah kawasan Lahad Datu saya berharap tindakan dapat diambil sebelum terhakisnya gunung silam dan hilany dan lenyap untuk generasi masa akan datang. Kesan yang kini amat ditakuti apabila gunung silam runtuh menimpa penduduk kampung. Ini adalah kemungkinan-kemungkinan yang perlu diambil perhatian serius. Jika sebelum ini pembinaan arang batu dibantah kenapa pengorekan tanah dan penebangan pokok dibiarkan ????? Pelik tapi benar…

Jika dikalangan pakar-pakar UKMas, UPM, UMS berpeluang membuat kajian tentang keindahan GUNUNG SILAM ini sudah pasti masa depan bukit ini akan menjadi salah satu daya tarikan yang paling terbaik di dunia kerana keunikan telah terbukti sejak nenek moyang lagi kawasan ini mempunyai sejarah tersendiri. Keindahan laut yang mempunyai pulau-pulau yang boleh dijadikan tapak warisan dunia dikomersilkan sebagai homesty silam berprestasi tinggi. Siapa yang RELA mempertahankan TRADISI HOMESTY 1SILAM, 1MALAYSIA, 1DUNIA ?????…

NOTA : Gambar gunung Silam yang sedang dikorek dan aktiviti penebangan akan disiarkan dalam masa terdekat ini. Anda juga akan menyaksikan temubual bersama penduduk kampung berhubung khazanah alam gunung Silam yang kian pudar dan tidak mendatangkan nilai komersial jika tidak dibendung dengan segera.

Biro Sahabat 1Malaysia

Parlimen P188 Silam

Satu Respons to “GUNUNG SILAM KIAN PUDAR DARI KEASLIAN KHAZANAH ALAM”

  1. Jaya Says:

    saya amat mengalu-alukan cadangan encik/cik spt yg tersebut di atas. Bagaimana cara utk menyedarkan masyarakat akan kepentingan mengekalkan alam semulajadi ini agar generasi akan datang dapat menikmati kesegaran dan kecantikan ciptaan Tuhan ini?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: