SALAM MAAL HIJRAH

Assalamualaikum WarahmatullahiWabarakatuh Salam 1 Malaysia, Salam 1 Silam.

1. Pertama sekali saya ingin mengajak Ummat Islam di seluruh dunia, marilah kita bersama-sama panjatkan rasa kesyukuran dan ketakwaan kehadrat Allah SWT yang menjadikan siang dan malam. Selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat serta kaum muslimin dan muslimat. Setiap hari yang dilalui mempunyai makna yang amat besar sehingga menjadikan detik-detik permulaan yang berjaya tidak boleh dipisahkan dengan amalan HIJRAH dari kekurangan ke arah kebaikan, dari kegagalan ke arah kejayaan, dari kemunduran ke arah kemajuan, dari kesengsaraan ke arah kesenangan dan bermacam-macam lagi amalan hijrah yang perlu dilaksanakan demi kemaslahatan ummah sejagat.

2. HIJRAH adalah satu sejarah yang telah meletakkan Ummat Islam terkenal dengan keagungannya. Ketekunan dan keyakinan bahawa kejayaan akan dapat dikecapi untuk menyatukan masyarakat berbilang kaum dan agama, merobah anjakan paradigma minda yang lebih proaktif bersama-sama membina transformasi baru, Meletakkan kepentingan negara mengatasi kepentingan individu, keluar dari kemelesetan ekonomi dunia dengan acuan tersendiri, membina prestasi tinggi rakyat yang terlibat dengan nelayan, pekebun kecil, petani, peneroka, usahawan, kontrektor, membina gerbang perniagaan globalisasi, budaya kerja berprestasi tinggi, pendidikan berkualiti, berintegriti tinggi dan lain-lain lagi.

3. HIJRAH umat Islam khususnya di negara kita memerlukan satu intipati dan nilai-nilai yang tinggi budipekerti, bersefahaman, bantu-membantu antara satu dengan lain, merapatkan hubungan kasih sayang antara kaum dengan kaum yang lain seperti melayu, cina dan india serta bumiputera sabah dan sarawak. Pepatah mengatakan “Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh” Gunung Sama Didaki lautan sama direnangi”. Walaupun konsep ini sudah biasa kita dengan namun ertinya cukup bermakna dan bereerti untuk kesinambungan konsep 1Malaysia yang hendak melahirkan generasi dan masyarakat masa kini agar bersatu hati, berpadu, bersatupadu dan bersepadu mewarnai dunia 1Malaysia yang cinta keamanan, kedamaian dan kemakmuran sehingga amalan perpaduan menjadi satu jambatan yang kukuh dalam meneruskan visi dan misi kerajaan untuk mencapai sebuah negara maju menjelang tahun 2020 kelak.

4. Minda rakyat yang lebih genius dan berpendidikan dalam dunia serba canggih ini, adalah satu amalan setiap individu berilmu serta yang telah ditimba perlu diperhalusi bagi membangunkan dan membantu rakyat dan perubahan sesebuah kawasan demi mempraktikkan budaya yang terbaik. Minda perlu digunakan sebaik-baiknya untuk membangunkan negara ke arah kejayaan dan membuahkan idea-idea kontemporari yang boleh menyumbang pembangunan modal insan. Sudah tiba masanya modal insan diberi penekanan dalam membangunkan negara yang berdaya maju dan berdaya saing. Janganlah kita selalu dan sering dijajah oleh pihak asing melalui amalan dan kemudahan dengan menyalahgunakan kemudahan IT sehingga boleh melalaikan. Setiap peralatan teknologi canggih yang datang perlu diterima dengan hati terbuka dengan penerapan nilai-nilai murni sejati.

5. Sempena tahun baru HIJRAH saya ingin mengajak kepada Umat Islam agar berhijrah dengan penuh ikhlas dan rasa tawaduk dan rendah diri. Amalan ini bukanlah satu perkara yang baru untuk diamalkan cuma setelah sekian lama diwariskan oleh pejuang-pejuang bangsa hanya wujud dalam buku sejarah maka saban hari anak-anak yang lahir ke dunia hilang arah dan masa depan yang cerah jika tidak dibendung dan di beri pendedahan melalui pameran, progran dan lain-lain lagi.

6. Kepentingan negara 1Malaysia amatlah diutamakan berbanding kepentingan individu yang hanya menuntut beberapa kepentingan yang tidak berfaedah kepada negara kita, Jika kita melihat sebelum ini amalan demonsterasi di bandaraya besar kelihatan masyarakat amat menyayat hati dan rasa terharu akan timbul. Walaupun demikian kita perlu berusaha untuk menjadikan konsep 1Malaysia dijadikan amalan dan bugaya kita. Jika rakyat Sabah boleh duduk aman dan damai dalam satu bumbung walaupun pelbagai ethnik dan suku kaum. Generasi perlu berubah dengan latihan yang berkonsepkan 1Malaysia supaya penerapan HIJRAH dapat diterima dengan hati terbuka.

7. Dunia semakin hari semakin berhadapan dengan kemelut ekonomi dunia, hatta negara Malaysai berhadapan dengan suasana ini.Namun dengan kepakaran YAB Dato’ Seri Mohd Najib Bin Tun Abd. razak Perdana Menteri Malaysia yang bijak, berkarisma dan bertransformasi besar dalam meletakkan negara dilandasan yang kukuh dan terjamin. Perkara ini tidak dapat dielakkan hanya memerlukan kepakaran para intelektual, kajian mendalam oleh pakar ekonomi, dan tindakan kerajaan bagi menangani masalah ini. Masalah ini bukan hanya masalah kerajaan malahan melibatkan semua pihak dan peringkat. Persoalannya adakah anda terlibat dalam merealisasikan pembangunan yang menyeluruh, strategik, berprestasi tinggi dan lain-lain.????

8. Sebelum itu, saya ingin mengajak sekali lagi marilah kita bersama-sama berdoa moga-moga Allah jadikan pagimu cahaya, zohormu gembira, asarmu bahagia, magribmu keampunan, isyak mu keberkatan dan doa mu tidak ditoleh dan diluaskan rezeki mu serta ianya tidak diambil balik, dipanjangkan umur dan dibuka padamu pintu syurga tanpa sempadan. Amin Ya Rabbulalamain…

Salam Maal hijrah

YANG BERHORMAT TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI

AHLI PARLIMEN MALAYSIA, P188 SILAM MERANGKAP

DUTA KEAMANAN PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU ( UPF)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: