Sabah Lancar Kempen Pengurangan Penggunaan Gula Bulan Depan

Sabah Lancar Kempen Pengurangan Penggunaan Gula Bulan Depan

KOTA KINABALU, 23 Dis (Bernama) — Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Sabah akan melaksanakan kempen pengurangan penggunaan gula bulan depan bagi meminimumkan kebergantungan pengambilan gula di kalangan masyarakat.

Pengarahnya Jaafar Walad berkata kempen itu juga merupakan usaha menangani masalah kekurangan bekalan gula yang sering berlaku di Sabah, terutamanya pada musim perayaan.

“Kempen itu bertujuan memberi kesedaran kepada pengguna mengenai keburukan pengambilan gula berlebihan kepada kesihatan mereka.

“Kita juga berharap kempen itu akan membantu mengatasi masalah kekurangan gula yang sering berlaku di negeri ini sehingga mengundang masalah lain seperti kenaikan harga oleh peruncit,” katanya kepada pemberita selepas meninjau pelaksanaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Krismas di Pasar Besar Kota Kinabalu di sini Rabu.

Beliau juga berkata sehingga November lepas, sebanyak 55 juta kilogram gula telah dibawa masuk ke Sabah, namun bekalan masih tidak mencukupi.

“Kita mengandaikan setiap pengguna di negeri ini mengambil kira-kira 1.69 kilogram gula dalam sebulan. Jumlah itu amat tinggi dan harus dikurangkan,” katanya.

Dalam pada itu, Jaafar berkata Sabah akan memperolehi bekalan gula 1 juta kilogram, 28 Dis ini.

— BERNAMA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: