AS minta laporan terperinci kes dua enjin F-5E hilang

AS minta laporan terperinci kes dua enjin F-5E hilang

Oleh Hardi Effendi Yaacob
hardi@bharian.com.my

Pengeluar pesawat jet perang anggap kejadian jejas isu keselamatan

KUALA LUMPUR: Amerika Syarikat (AS) meminta Malaysia menyediakan laporan lengkap kehilangan dua enjin pesawat tempur, F-5E, milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang dilaporkan dua tahun lalu.

Difahamkan, permintaan dibuat atas kapasiti AS sebagai negara pengeluar pesawat dan mahu menggunakan laporan itu untuk

siasatan kerana ia membabitkan isu keselamatan.

Sumber memberitahu Berita Harian, perkara itu sudah dimaklumkan secara rasmi kepada Kerajaan Malaysia melalui Kedutaan AS di ibu negara.

“Kehilangan peralatan itu tidak boleh dipandang ringan kerana menyentuh isu keselamatan. Justeru, siasatan terperinci perlu dilakukan,” katanya.

Pada Jun dan November 2007, dua enjin pesawat F-5E yang berpangkalan di Skuadron 12 Scorpion Butterworth dilaporkan hilang ketika proses penyelenggaraan rutin, dipercayai didalangi orang dalam syarikat penyelenggaraan pesawat itu yang turut dibantu orang dalam.

Kehilangan enjin pertama dilaporkan di Gudang Material Udara I, Sungai Besi, manakala enjin kedua hilang sebaik meninggalkan pangkalannya di Butterworth untuk ke ibu negara. Ia dipercayai sebagai komponen alat ganti kepada pembeli antarabangsa dari Amerika Latin.

Bagaimanapun, kehilangan kedua-dua enjin bernilai RM100 juta itu hanya disedari setahun selepas itu sebelum laporan polis dibuat di Ibu pejabat Daerah (IPD) Brickfields, 4 Ogos 2008.

Semalam, Kabinet mengarahkan sebarang kenyataan, termasuk perkembangan kes itu hanya boleh dikeluarkan Pejabat Peguam Negara bagi mengelak gangguan siasatan, selain melindungi imej Angkatan Tentera Malaysia (ATM), terutama TUDM.

Sementara itu, jurucakap Kedutaan AS, Tina Malone, dalam satu kenyataan semalam memaklumkan kerajaan negaranya memandang serius kejadian itu.

Katanya, AS mengikuti laporan media mengenai kehilangan enjin berkenaan sejak ia mula didedahkan kumpulan akhbar New Straits Times Press (NSTP) pada Sabtu lalu yang mengejutkan banyak pihak.

“Kerajaan AS amat bimbang dengan kehilangan ini. Kita juga akan menemui agensi berkaitan di negara ini untuk membincangkan isu itu,” katanya.

AS adalah antara negara pengeluar peralatan ketenteraan, termasuk pesawat tempur di dunia, malah sektor itu antara penyumbang ekonomi terbesar negara itu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: