Kerajaan Beri Jaminan Kepentingan Rakyat Diutamakan, Kata Dompok

 

Kerajaan Beri Jaminan Kepentingan Rakyat Diutamakan, Kata Dompok

KOTA KINABALU, 23 Dis (Bernama) — Rakyat, tanpa mengira bangsa dan kepercayaan, diberi jaminan bahawa kepentingan mereka akan sentiasa diberi perhatian oleh kerajaan, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Tan Sri Bernard Dompok.

Katanya di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, sensitiviti sesetengah masyarakat sentiasa dipelihara dan seringkali terdapat kemungkinan permintaan rakyat akan dipenuhi sejajar dengan harapan 1Malaysia.

“Ramai orang mendapati sukar untuk mempercayai bahawa kebebasan beragama berjalan dengan baik di Malaysia.

“Pertubuhan bukan Islam di negara ini tidak seharusnya merasakan bahawa kepentingan mereka kurang diberi perhatian oleh kerajaan,” beliau berkata pada majlis sambutan Krismas peringkat daerah Penampang di sini malam ini.

Dompok yang juga anggota Parlimen Penampang berkata kerajaan telah membuktikan yang ia amat prihatin terhadap semua bangsa dan agama, terutamanya apabila Kabinet baru-baru ini membenarkan pelajar yang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mengambil dua mata pelajaran tambahan pilihan mereka bermula tahun depan.

Ini, katanya membolehkan pelajar terus meningkatkan penguasaan bahasa ibunda mereka jika mereka memilih satu subjek bahasa pilihan atau mengamalkan ajaran agama jika memilih mata pelajaran agama.

“Banyak pertubuhan Kristian gembira dengan pengumuman ini, walaupun ia tidak akan diambil kira dalam keputusan keseluruhan peperiksaan.

“Tetapi dengan memberi kebebasan kepada pelajar Kristian untuk mengambil mata pelajaran Pengajian Bible dalam peperiksaan kebangsaan membuktikan bahawa kerajaan memahami kepentingan penganut Kristian. Ini adalah hadiah terbaik Krismas kepada semua penganut Kristian di Malaysia tahun ini,” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: