KAMPUNG TERUSAN, LAHAD DATU TIADA BEKALAN AIR HAMPIR 40 TAHUN HANYA MENGHARAPKAN AIR HUJAN DAN PERIGI. SALAH SIAPA???

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Tinggal beberapa hari lagi..jam berputar akan menentukan masa bermulanya tahun baru 2010 dan 2009 akan terbenam dilautan dalam bersama-sama satu sejarah yang indah…tapi ketika berlalunya tahun-tahun dan silih berganti tahun yang muncul kehidupan rakyat khususnya KAMPUNG TERUSAN, kawasan ahli dewan Undangan negeri N50 Lahad Datu sudah lama hidup tanpa bekalan air bersih hanya mengharapkan air hujan atau air perigi??? Siapa yang bertanggungjawab menyelesaikan masalah ini???Adakah Bekalan air lahad Datu???Pejabat daerah Lahad Datu atau pihak Majlis daerah lahad Datu atau siapa lagi????

Saya amat terharu dan sedih melihat kehidupan kampung Terusan dimana mereka terpaksa mandi air perigi yang diibaratkan LICAK berwarna coklat. Saya cuba menyelami kehidupann orang-orang kampung yang setiap hari ingin bekerja dalam bidang sektor kerajaan, swasta mahupun kebun sendiri..kanak-kanak dan pelajar sekolah pergi kesekolah dan apa akan jadi ketika setiap isi keluarga memasak setiap hari yang hanya menggunakan air hujan…sungguh perit dan menyeksakan melihat kehidupan yang bergantung kepada air hujan.

Kini sudah hampir 40 tahun kampung ini menderita tanpa bekalan air walaupun kampung ini paling dekat dengan kawasan bandar lahad Datu lebih kurang 15 KM…Namun penduduk lebih kurang 1500 orang terpaksa menelan pahit derita walaupun sudah mengajukan kepada pihak-pihak yang telah dipertanggungjawabkan…

Mungkin ketika anak-anak bandar mandi menggunakan air paip tidak menghadapi masalah penyakit kulit tetapi sehari sahaja menggunakan air hujan atau perigi dikampung ini badan akan terasa gatal disebabkan bekalan air yang sangat kotor. bayangkan jika sehari saja badan terasa gatal kerana air tidak bersih…apa akan jadi jika 40 tahun tidak pernah menerima bekalan air bersih??? Sungguh sedih dan perit…..

Semalam apabila saya membaca surat khabar pihak kerajaan akan memastikan masalah bekalan air bersih di sabah akan dapat diselesaikan menjelang tahun 2012 90%. Apakah kampung Terusan adalah salah satu terlibat dalam perancangan Pejabat daerah lahad Datu, Pejabat Bekalan air Lahad Datu bagi membantu rakyat supaya menerima bekalan air bersih….Jika YA…ini bermakna Rakyat akan merasa kesenangan dan mendapat bekalan air bersih..

Tapi setiap hari penduduk kampung bercerita-cerita agar esok sudah ada penjelasan pihak kerajaan kampung ini akan diberikan bekalan air bersih…Penduduk kampung tidak sanggup menunggu sehingga 2012 untuk mendapatkan bekalan air bersih…bagi mereka satu penyeksaaan setelah 40 tahun menderita.

Air Bersih Menjamin Kesihatan Rakyat…Bantulah Rakyat Kampung Terusan, Lahad Datu untuk menerima Bekalan air Bersih….

Wakil Penduduk Kampung Terusan Lahad Datu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: