1MALAYSIA 1SILAM: AMALAN TRADISI BERKUNJUNG KERUMAH ERAT PERPADUAN DAN SAYANGI NEGARA MALAYSIA

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia 1Silam

Sambutan Tahun Baru Cina di kawasan Parlimen P188 Silam Sabah disambut dengan penuh meriah sehingga dalam tempoh 2 minggu setiap hari setiap malam kita dapat menyaksikan tembakan bunga api dengan pelbagai warna warni menghiasi udara. Sebagai rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian, keharmonian dan keselamatan saya selaku penganalisis silamgemilang mengucapkan GONG XI FA CHAI Selamat tahun Baru Cina 2010 dengan maskot HARIMAU. Ramai berpendapat tahun ini penuh dengan keberanian dalam melaksanakan tugas,kerja bagi mencipta kejayaan. Keberanian dalam menjalankan aktiviti dan agenda pembangunan adalah amat penting bagi menghasilkan kejayaan dimasa akan datang.

Sempena tahun baru cina ini tidak ketinggalan pemimpin tempatan YB. Tuan Haji Salleh bin Haji Kalbi Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam bersama Chong Su Vun Ketua Pegawai Perhubungan P188 Silam mengadakan kunjungan ke rumah rakyat bagi mengeratkan lagi perpaduan dan amalan hormat menghormati antara satu dengan lain. Inilah satu tradisi amalan kunjung berkunjung ke rumah masyarakat Cina yang diamalkan sejak sekian lama pemerintahan pemimpin negara kita.

Dibawah kepimpinan YAB Perdana menteri Malaysia Dato’ Seri Mohd Najib bin Tun Abd. Razak meletakkan gagasan 1Malaysia sebagai satu kunci PERPADUAN dikalangan rakyat Melayu, Cina dan India serta bumiputera sabah dan Sarawak. Konsep ini menjadi perintis kejayaan amalan hormat menghormati antara satu dengan lain.

Kita dapat menyaksikan masyarakat cina boleh berkawan dengan melayu dan india dan begitu juga sebaliknya. Keunikan ini hanya terdapat dinegara kita perlu dipertahankan dan diserap kepada generasi akan datang dengan menjadikan subjek PERPADUAN sebagai salah satu matapelajaran di peringkat sekolah tabika, rendah dan menengah. Amalan rumah terbuka 1Malaysia yang diadakan dinegara kita ini samada Tahun Baru Cina, Deepavali, Hari Raya Aidilfitri dan lain-lain lagi bertujuan supaya semua kaum dapat menikmati kekayaan dan rasa sayang kepada negara Malaysia dapat dikekalkan bersama-sama.

Penganalisis SilamGemilang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: