APA RAMUAN KEJAYAAN MENANGANI GEJALA MAT REMPIT DI LAHAD DATU? SYABAS DAN TAHNIAH KEPADA PIHAK BERKUASA BERPRESTASI TINGGI MENYELESAIKAN MASALAH INI

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia, 1Silam, 1Sabah

Mat Rempit menjadi kegilaan sebilangan kecil remaja dan dewasa yang selalu terpengaruh dengan kawan-kawan menunggang motorsikal dengan mengangkat bahagian hadapan dengan lagak dan rentak yang amat berbahaya sehingga kadang-kadang boleh mengundang nyawa jika tersilap langkah, kadang-kadang juga menyusahkan pihak orang lain yang menggunakan kemudahan jalan raya dengan cara tidak beretika dan bermoral.

Isu ini terlalu hangat di perkatakan dikawasan Lahad Datu sejak 2 tahun lepas dengan penglibatan yang ramai dikalangan Mat rempit sehingga jalan-jalan dikawasan Sri Perdana tanpa mengira waktu siang atau malam mereka suka merempit dengan bunyi motor yang bising sehingga kadang-kadang pemilik kedai merasa tidak selesa dan amat memeritkan ketika itu setiap penghuni rumah tidak tenteram dengan suasana tidak sihat ini sehingga mengganggu sehingga larut malam.

Hari ini Mat Rempit yang berleluasa dikawasan lahad Datu sudah tidak kedengaran lagi suara sumbang Mat Rempit samada waktu siang mahupun waktu malam. Ketika Penganalisis SilamGemilang meninjau kawasan Sri Perdana bermula jam 6.oo petang hingga jam 3.00 subuh bagi menyaksikan sendiri samada isu ini masih berlaku atau sebaliknya.

Saya merasa hairan Mat Rempit yang selalu kedengaran teriakan motor disekitar ini sudah berada diparas selamat kerana tidak ada lagi kedengaran bunyi yang amat memeritkan hidup setiap penghuni dan pengunjung kekawasan ini. Kejayaan pihak berkuasa mengawal dan menyelesaikan masalah budaya mat rempit dalam masa singkat membuktikan satu kejayaan yang cemerlang dan berprestasi tinggi yang amat dibanggakan sehingga penghuni rumah sudah boleh tidur dengan nyenyak.

Sebagai warga Lahad Datu, SILAM saya amat berbangga dengan kepantasan pihak berkuasa sehingga boleh mendidik Mat Rempit dengan gaya hidup yang berdisiplin dan menghormati ketenteraman hidup orang lain.

Sekali saya mengucapkan syabas dan tahniah kepada pihak yang berkuasa kerana dapat menjaga keselamatan Bandar-bandar, kampung-kampung,Taman-taman dan kedai-kedai. Inilah satu kejayaan yang seharusnya dicontohi oleh semua lapisan masyarakat khususnya di Lahad Datu dan daerah-daerah lain.

Saya ucapkan Selamat Melancarkan Bandar Selamat dikawasan Sri Perdana Lahad Datu, Silam. Semoga usaha murni ini dirahmati dan di naungi Allah SWT. Amin…

Sekian,

Penganalisis SilamGemilang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: