DASAR PEMBANGUNAN NASIONAL: YB. SILAM TERUS BELA RAKYAT AGAR PEMBANGUNAN YANG DISALURKAN KEPADA RAKYAT SAMPAI DENGAN GOLONGAN SASAR

YB. Hj. Salleh berkata;Saya akan terus berjumpa dengan golongan sasar khususnya mereka yang tinggal dikawasan luar bandar dan pendalaman.Tujuan saya supaya Miskin Tegar menjelang tahun 2009 bulan september akan dapat diatasi dengan menyeluruh.

YB. Hj. Salleh berkata;Saya akan terus berjumpa dengan golongan sasar khususnya mereka yang tinggal dikawasan luar bandar dan pendalaman.Tujuan saya supaya Miskin Tegar menjelang tahun 2009 bulan september akan dapat diatasi dengan menyeluruh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuala Lumpur,16.Mac.2009-Dasar Pembangunan Nasional yang masih releven sehingga sekarang telah berjaya membangunkan masyarakat daripada miskin Tegar ke tahap miskin dan berpendapatan sederhana dan berkemampuan untuk membangunkan keluarga. Melalui ini kerajaan dapat membasmi kemiskinan menjelang tahun 2010 kelak khususnya di negeri Sabah.amnya Malaysia.Dalam temubual bersama YB. Hj. Salleh katanya;Dasar ini amat penting dalam pembangunan masyarakat dan negara bagi mencapai hala tuju sebuah negara yang maju setanding dengan negara-negara maju yang lain.

Dasar Pembangunan Nasional
Dasar Pembangunan Nasional (DPN) merupakan dasar ekonomi Malaysia yang digunakan sekarang. Ia merupakan sambungan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang berakhir pada 1990. Walau bagaimanapun, fokusnya hampir serupa dengan DEB.
Membasmi golongan miskin
Menyusun semula masyarakat

Objektif
Memperkukuhkan kestabilan negara dari segi ekonomi, sosial dan politik melalui pembangunan bandar dan di luar bandar
Menjadi negara maju dan mengukuhkan keadilan sosial, nilai etika, moral, kualiti hidup dan mengamalkan prinsip pentadbiran yang adil dan kecemerlangan ekonomi

Program
Membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat
Memastikan keseimbangan kaum dalam pelbagai aspek
Meningkatkan penggunaan sains dan teknologi
Menerapkan nilai sosial, kerohanian, dan amalan cintakan alam sekitar
Meningkatkan peluang dan kemudahan pendidikan

rujukan lanjut;
http://ms.wikipedia.org/wiki/Dasar_Pembangunan_Nasional
Kategori: Ekonomi Malaysia

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: