EARTH HOUR 2009 : SELAMATKAN BUMI KITA

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera

 

kl

1.Saya menyokong usaha untuk menyelamatkan bumi ini daripada pemanasan GLOBAL. Usaha ini seharusnya dijadikan amalan dan kempen-kempen di pergiat dan pertingkatkan supaya kesedaran kepada orang ramai dan kilang-kilang,pembakaran secara terbuka dapat di minima agar bumi kita selamat didiami.

2.Malaysia juga turut bergelap malam tadi bagi meraikan Earth Hour 2009 di mana ribuan penghuni rumah dan pemilik bangunan menyertai jutaan penghuni dunia yang lain memadamkan suis lampu mereka selama sejam.

Di Kuala Lumpur yang selama ini disimbahi cahaya lampu pelbagai warna turut bergelap.

3.‘Earth Hour’ yang mula diperkenalkan di Sydney, Australia dua tahun lalu merupakan agenda penting sebagai tanda sokongan terhadap usaha untuk mengurangkan kesan pemanasan iklim di peringkat global.

4.Sebanyak 84 buah negara, 2,848 bandar, 6,299 organisasi dan 21,014 perniagaan di seluruh dunia menyertai program tersebut dan satu bilion penduduk dari 1,000 bandar seluruh dunia disasarkan memberikan sokongan terhadap program tersebut.

 

padam-l2padam-l

5.Malaysia yang tidak ketinggalan dalam menunjukkan sokongannya dengan menyasarkan lebih 5 juta rakyat pelbagai kaum menyahut seruan kempen itu.

6.Antara kawasan yang bergelap ialah Menara Kembar Petronas, Sunway Pyramid, Mid Valley, Hotel Marriot, Hotel Hilton, Angkasapuri, Menara Kuala Lumpur, Menara Maybank, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Dataran Merdeka serta beberapa bangunan lain di sekitar Kuala Lumpur.

7.Penduduk di kawasan perumahan dan perniagaan turut disarankan memadam lampu yang tidak digunakan, memadam perkakasan elektrik dan mengurangkan penggunaan air panas.

8.Di Parlimen P188 Silam juga tidak terkecuali apabila kempen-kempen Padamkan Lampu dengan menggunakan Poster bagi memperingati orang ramai agar menyokong usaha ini.

9.Saya berharap satu perjuangan baik bagi menyelamatkan bumi dari pemanasan dapat di lipatgandakan dimasa akan datang agar secara total rakyat bersama-sama dalam kempen ini.

 

Sekian,terima kasih

BUMI SELAMAT,MANUSIA BAHAGIA

YB. TUANHAJI SALLEH HAJI KALBI

AHLI PARLIMEN P188 SILAM

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: