PROGRAM SEPAKAT BESTARI KOMUNITI PERINGKAT PARLIMEN, P188 SILAM, ANJURAN JAB, PENERANGAN SABAH

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillahi Rabbil A-lamin, was-salatu was-salamu ala Rasulillah.

Rabbi ish-rah-li sadri wa-yassir-li amri wahlul uq-datan min-lisani yaf-qohu qauli.

YA ALLAH YA TUHAN KAMI.. KAMI SAMBUT KEDATANGAN HARI INI DENGAN KESYUKURAN KEPADAMU. SEMPURNAKAN NIKMATMU UNTUK KAMI PADA HARI INI DAN KEKALKANLAH NIKMAT YANG TELAH ENGKAU KURNIAKAN KEPADA KAMI SELAMA INI DAN MENGECAPI SEGALA NIKMAT YANG DIKURNIAKAN KEPADA KAMI.. YA ALLAH YA TUHAN KAMI, KAMI MEMOHON KEPADAMU AKAN NIKMAT SECUKUP-CUKUPNYA, MEMOHON KESIHATAN SEMULIA-MULIANYA, MEMOHON REZEKI SEMEWAH-MEWAHNYA, MEMOHON UMUR SEBERKAT-BERKATNYA, MEMOHON RAHMAT DAN NIKMAT SEBANYAK-BANYAKNYA MEMOHON ANUGERAH SEBAIK-BAIKNYA, MEMOHON SIFAT LEMAH LEMBUT YANG SEHALUS-HALUS HIKMAHNYA, MEMOHON AMAL YANG SEBENAR-BENAR FAEDAHNYA. AMIN..

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

DAN SALAM SEJAHTERA, SALAM KASIH SAYANG,

SALAM PERPADUAN, SALAM 1SILAM,SALAM 1MALAYSIA

satumesia33dflagsdotcom_malay_2fagl

DSC_0019DSC_0020DSC_0022DSC_0034DSC_0042DSC_0046DSC_0015

1.  Sebelum saya meneruskan ucapan, saya ingin berkongsi Renungan Khutbah Jumaat semalam yang berbunyi ”Kata Orang, Jika Kita Bersatu Hati, Bersatu Tekat dan Membulatkan Usaha, Maka Kita Akan Berupaya Bersama-Sama Mendaki Puncak Yang Paling Tinggi Menuruni Cerun Yang Paling Curam dan Menyelami Lautan Yang Paling Dalam”

2.Dalam Perhimpunan Agung UMNO Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abd. Razak berkata”UMNO mahu jadi parti juara rakyat menerusi perubahan sistempemilihan yang lahirkan pemimpin disenangi danberkhidmat untuk rakyat. Katanya Najib menegaskan UMNO bukan parti yang mabukkan kuasa atau bersifat perkauman, sebaliknya perjuangan demokrasi dankesejahteraan semua rakyat. UMNO perlu jadi parti mendahulukan parti bukan ghairah perjuangkan kelompok sedikit dan ahli perlu buangpersepsi parti carimakan.
DSC_0055DSC_0069DSC_0075DSC_0085DSC_0051

Tuan-Tuan dan Puan-Puan Yang Dihormati,

2.  Pertama sekali marilah kita meletakkan rasa syukur yang tidak terhingga ke hadrat Allah SWT, Tuhan seru sekalian alam, yang mana dengan keredaan-Nya jua, kita dapat berhimpun pada pagi yang mulia ini.

3. Semangat untuk merealisasikan program Sepakat Bestari Komuniti Bestari bagi mencapai misi membentuk masyarakat penyayang yang bermaklumat dan bijaksana sejajar dengan wawasan negara  demi membina bangsa yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Dengan semangat dan kekuatan inilah, kita akan bangkit kembali membina keagungan bangsa yang sungguh banyak jasanya pada negara tercinta.

4.  Melalui Komuniti Bestari sudah pasti akan dapat meningkatkan pengetahuan masyarakat supaya dapat menggunakan maklumat secara bijaksana dalam menangkis tohmahan, dakyah dan fitnah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

5.  Selain daripada itu juga, komuniti Bestari dapat membentuk masyarakat yang celik It yang berperanan untuk menyampaikan maklumat secara berkesan dan bijaksana termasuk dalam mengukuhkan jati diri, menjadi asas kepada kestabilan, social dan ekonomi negara.

DSC_0105DSC_0099DSC_0097DSC_0116DSC_0100

Tuan-tuan dan puan-puan yang diihormati,

6.  Program ini mencatat beberapa mercu tanda. Bagi diri saya pertamanya, satu sejarah secara peribadi kerana dalam masa terdekat sepanjang bulan puasa dan hari raya Aidilfitri, selaku Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam merangkap Duta Keamanan PBB, saya telah mengadakan Program Berbuka Puasa bersama RAKYAT berbilang kaum / anak yatim piatu/fakir miskin/ golongan kurang upaya dengan memberikan sedekah berbentuk wang/bahan mentah berupa makanan harian yang telah diadakan di masjid Ar-Rauddah.
7. Keduanya, Sempena Hari raya Aidilfitri saya telah mengadakan FESTIVAL AIDILFITRI, Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam bersama RAKYAT tanpa mengira kaum dan latarbelakang, hadir bagi mengeratkan ukhwah Silaturrahim dan perpaduan sesama manusia. Berdasarkan analisis daripada pihak media  kehadiran orang ramai samada datang dari jarak dekat mahupun yang jauh dianggarkan lebih kurang 10 hingga 15 ribu orang. Program bermula dari jam 10.00 hingga jam 2.00 petang.
8. Ketiganya, dalam bulan ini juga saya telah Berjaya merealisasikan Majlis Pelancaran Kerjasama Penyelidikan UKM-PROPER P188 SILAM yang dihadiri oleh Profesor Dr seramai 33 orang dan dalam masa yang sama juga telah melancarkan SILAM FEST 2009 bersama YB. ADUN Kunak. Insyallah dalam bulan 11 ini pelancaran Pesta Tungku dan Pesta lahad Datu akan dilancarkan dalam masa terdekat ini yang akan diPengerusikan oleh Pegawai Daerah. Pada tahun ini SILAM FEST 2009 akan dilancarkan sebagai permulaan dan insyallah pada tahun 2010 kelak SILAM FEST 2010 saya akan menjemput Y.A.B. DATO’ SERI MOHD NAJIB BIN TUN HAJI ABD. RAZAK, Perdana Menteri Malaysia bagi merasmikan SILAM FEST 2010 secara rasminya. Saya sedang berusaha memasukkan SILAM dalam calendar pelancongan MALAYSIA dan SABAH.
9.  Hari ini Parlimen Silam dalam sejarah sekali lagi dengan adanya Program Sepakat Bestari Komuniti Bestari Peringkat Parlimen P188 Silam ( Kunak dan Lahad Datu ) anjuran Jabatan Penerangan Negeri Sabah.

 

10. Program Sepakat Bestari ini menyelitkan program pameran disertai pelbagai jabatan dan agensi kerajaan.

11. Perpaduan nasional amat penting untuk melahirkan bangsa Malaysia yang lebih berdaya tahan dalam menghadapi pelbagai cabaran yang dibawa arus globalisasi.

12. Justeru itu, setiap lapisan rakyat Malaysia perlu sama-sama mengekalkan keamanan dan kestabilan dalam negara serta mengelak pencerobohan atau campurtangan asing.

13. Kita di 1 Silam, Sabah sememangnya beruntung kerana menjadi salah sebuah Parlimen yang menepati ciri-ciri 1Malaysia seperti yang diperkatakan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Rakyat di sini sentiasa bersatu padu dan keadaan ini perlu dikekalkan.

14. Rakyat Malaysia seharusnya bersyukur kerana dapat hidup dalam suasana aman, menjalankan kehidupan seharian tanpa ada gangguan dan tekanan akibat masalah mahupun pergolakan politik seperti yang dihadapi oleh sesetengah negara di dunia ini.

15. Matlamat utama konsep 1Malaysia ialah meningkatkan penghayatan rakyat pelbagai kaum terhadap aspek perpaduan nasional seperti yang termaktub dalam Perlembangaan Persekutuan dan prinsip-prinsip Rukun Negara.

16.  Lapan nilai utama yang diterapkan oleh Perdana Menteri dalam 1Malaysia bagi memastikan pencapaian hasrat rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan ialah Nilai-nilai budaya yang berprestasi tinggi , ketabahan, rendah hati, penerimaan, kesetiaan, meritokrasi, pendidikan dan integriti.

17.  Kira-kira kala ini juga, dua puluh tahun lalu yakni 1989, UMNO telah menerajui usaha untuk keluar dari kemelesetan ekonomi dan memulakan proses industrialisasi negara. Manakala masih segar terakam dalam ingatan ramai, pada detik-detik ini pulalah, sepuluh tahun dulu yakni 1999, UMNO sekali lagi telah bingkas beraksi, menyelamatkan negara daripada jatuh merudum ke dalam cerun krisis kewangan Asia.

18. Sekali lagi, apa yang mustahak untuk diketahui adalah, kesemua tindakan hebat yang dinyatakan ini, nakhodanya adalah kepimpinan UMNO, berlandaskan kebijaksanaan pemikiran yang kreatif lagi berinovatif. Segala-galanya dilakukan, atas nama kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

19. Mengenang peritiwa dan kejadian juga, jangan mudah kita lupa bahawa selepas tragedi 13 Mei 1969, para pemimpin UMNO boleh memilih untuk tidak meneruskan demokrasi yang telah digantung. UMNO juga boleh memutuskan untuk menubuhkan kerajaan satu parti atau mungkin menyokong saja pihak angkatan tentera melakukan kudeta.

20. Akan tetapi, harus barang diingat, itu semua tidak dilakukan, malah UMNO berusaha keras untuk mengembalikan demokrasi dalam masa lapan belas bulan. Ini jelas mempamerkan bahawa, UMNO bukan sebuah parti yang mabukkan kuasa, jauh sekali sebagai sebuah parti yang bersifat perkauman.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

21. Sehubungan itu, jika kita ingin tahu apakah maksud perkauman yang sebenar, lihat sahaja, sejarah Afrika Selatan, sewaktu dicengkam apartheid. Bahkan di Amerika Syarikat pun, amalan perkauman secara terang-terangan berlaku sehingga pertengahan tahun 60-an. Sekolah, bilik air, tempat makan di restoran malah tempat duduk dalam bas antara kaum ternyata dibeza-bezakan.

22. Semuanya ini, hanya berakhir setelah keputusan pengasingan kaum, institusi pendidikan tahun 1954 oleh Mahkamah Agong melalui kes Brown lawan Lembaga Pendidikan Kansas, Akta Hak Sivil tahun 1964 dan Akta Hak Mengundi tahun 1965 digubal.

23. Dalam konteks ini, nampaknya berbeza benar, keadaan kita di Malaysia dengan realiti di dunia luar. Ehwalnya, orang Melayu adalah bangsa yang bersifat amat inklusif dan merangkumi. Jelasnya lagi, jika orang Melayu bersikap dan bersifat perkauman mana mungkin Melaka boleh menjadi sebuah pelabuhan entrepot yang makmur pada abad ke-15.

27. Selama ini, UMNO dihormati dan disegani sebagai sebuah parti politik oleh kawan mahupun lawan disebabkan UMNO adalah sebuah parti yang mendapat sokongan majoriti orang-orang Melayu dan Bumiputera. Seandai dan sekiranya, sokongan ini terhakis, maka UMNO tidak akan disegani kawan dan tidak lagi dihormati lawan.

28. Lantaran itulah, suka atau tidak, kekuatan UMNO sebagai sebuah organisasi politik amat bergantung kepada kemampuannya untuk memahami kehendak para ahli. Manakala, kerelevanan UMNO sebagai sebuah parti pemerintah pula bergantung kepada sejauh mana ia berjaya menangkap imaginasi bukan sahaja di kalangan orang Melayu tetapi juga yang lebih utama kepada seluruh rakyat Malaysia.

29. Ertinya di sini, UMNO akan terus mendapat tempat sebagai sebuah parti, selama mana kehendak dan kemahuan rakyat dapat dizahirkan dalam perjuangan parti, seterusnya dimanifestasikan pula dalam gerak kerja penggubalan dasar-dasar kerajaan demi kepentingan rakyat menyeluruh.

30. Di persimpangan ini, masalah tidak akan timbul apabila aspirasi UMNO dan aspirasi majoriti rakyat Malaysia adalah satu. Kekalutan hanya akan wujud jika tasawwur UMNO tidak lagi mewakili tasawwur rakyat terbanyak. Hal ini ditambah burukkan lagi oleh persepsi di kalangan orang Melayu bahawa UMNO tidak bersedia untuk mengambil langkah-langkah pembetulan secara pantas.

31. Jika perkara tersebut berlaku, maka rakyat akan menanggap bahawa UMNO bukan sahaja parti yang tidak berpijak di bumi nyata, malahan bersikap angkuh serta kelihatan tidak acuh dan tidak peduli. Jadi, janganlah hairan jika perkara ini terjadi nanti, ramai rakyat Malaysia akan melihat UMNO bukan lagi sebagai sebahagian daripada penyelesaian, sebaliknya ia sudah berubah menjadi sebahagian daripada masalah.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

32. Oleh sebab itu, untuk terus lestari, UMNO tidak ada pilihan melainkan perlu membumi dan mendakap realiti. UMNO perlu terus membuka rongga dan ruang pembaikan. Kuak dan kembangkanlah seluas-luasnya wadah perjuangan kita kepada semua yang ingin membantu memperkukuhkan lagi parti.

33. Selaku Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam saya menyeru marilah bersama-sama membentuk satu saf yang berasaskan pertautan pemikiran dan tindakan untuk merungkai kekusutan, memulihkan silaturrahim serta memacu kepentingan bersama. Sepertimana pepatah lama, air dicincang tidak akan putus, buanglah yang keruh, kita ambillah yang jernih, agar bangsa yang mulia ini terus dimartabatkan.

34. Pada hemat saya, dalam perkara ini, antara sifat pemimpin yang paling didambakan dan digemari rakyat adalah sifat merendah diri dan tawadhuk. Ingatlah bahawa, dalam negara demokrasi seperti ini, rakyatlah yang memilih pemimpin. Pemimpin yang mereka mahukan adalah pemimpin yang sentiasa bersedia memberikan khidmat.

 
35. Dasar Ekonomi Baru menyasarkan peningkatan pemilikan ekuiti Melayu dan Bumiputera dari 2.4 peratus kepada 30 peratus, dalam tempoh masa dua puluh tahun. Namun begitu, sehingga Dasar Ekonomi Baru tamat pun, matlamat ini masih belum dapat diterjemahkan. Pemilikan ekuiti orang Melayu dan Bumiputera hanya mencapai 19.2 peratus sahaja. Oleh itu, matlamat ini diteruskan di bawah Dasar Pembangunan Nasional, Dasar Pembangunan Wawasan dan kini, Misi Nasional menggunakan pendekatan yang tidak jauh berbeza.

36. Namun, masa berlalu menyaksikan ekonomi Malaysia berubah haluan dan bergantung kepada pelaburan asing serta hasil eksport, manakala ekonomi negara kita kini lebih terbuka dan mudah terkesan dengan perkembangan ekonomi global. Mengikut laporan Pertubuhan Perdagangan Sedunia tahun 2008, Malaysia adalah negara pengeksport barangan yang ke-21 terbesar di dunia.

37. Hakikatnya, cabaran ekonomi masa depan yang menanti kita lebih rumit dan hebat. Landskap ekonomi dunia juga sudah berubah. Formula semalam belum tentu lagi masih mujarab. Jika dalam tempoh hampir empat dekad kita gagal mencapai matlamat dengan menggunakan kaedah yang sama, bukankah sudah sampai masanya kita memikirkan strategi baru yang lebih relevan dengan masa dan zaman untuk mencapai cita-cita yang diimpikan?

38. Berikutan hal ini, orang–orang Melayu perlu sedar bahawa salah satu sebab yang memungkinkan kejayaan Dasar Ekonomi Baru ialah kerana ia dilaksanakan di tengah-tengah pertumbuhan ekonomi yang mapan. Perangkaan menunjukkan bahawa, pukul rata pertumbuhan ekonomi negara di antara tahun 1971-1990 adalah pada kadar 7.1 peratus.

39. Justeru, menyedari peri mustahaknya pertumbuhan ekonomi, apabila Malaysia menghadapi kemelesetan pertengahan 80-an akibat kejatuhan harga komoditi dunia, kepimpinan UMNO dan negara ketika itu mengambil tindakan di luar kotak kelaziman. Telah ditangguhkan ketika itu, elemen-elemen utama Dasar Ekonomi Baru bagi mengembalikan ekonomi negara ke landasan pertumbuhan. Ini dibuat melalui pewujudan persekitaran yang subur untuk pelaburan terus asing, terutamanya, dalam bidang pembuatan.

40. Strategi ini ternyata telah berjaya. Kutipan cukai kerajaan bertambah, peluang pekerjaan melata, dan ekonomi negara berjaya pulih dari kemelesetan. Hasilnya pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru telah dapat diteruskan. Bersandarkan faktor inilah, maka, kerajaan hari ini telah mula meliberalisasikan sektor-sektor tertentu di samping melihat semula dengan komprehensif cara penciptaan dan pegangan kekayaan Melayu dan Bumiputera agar ia lebih mapan serta lebih bermakna.

 

 

 

Tuan-tuan dan puan-puan,

Syabas dan tahniah kepada Jatawankuasa Induk dan Pelaksana khususnya Jabatan Penerangan Negeri Sabah yang Berjaya dengan gemilang dalam penganjuran program ini. Terima kasih diatas penglibatan Jabatan kerajaan Negeri dan Persekutuan,Swasta,NGO dan badan-badan lain yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung.

41. saya ingin berkongsi Renungan Khutbah Jumaat semalam sekali lagi,yang berbunyi ”Kata Orang, Jika Kita Bersatu Hati, Bersatu Tekat dan Membulatkan Usaha, Maka Kita Akan Berupaya Bersama-Sama Mendaki Puncak Yang Paling Tinggi Menuruni Cerun Yang Paling Curam dan Menyelami Lautan Yang Paling Dalam”

Dengan Lafaz Kalimah Suci Bismillahirrahmanirrohim saya merasmikan PROGRAM SEPAKAT BESTARI KOMUNITI BESTARI DAERAH LAHAD DATU DAN KUNAK, ANJURAN JABATAN PENERANGAN NEGERI SABAH. Dengan Rasminya.

Sekian,

Wabillahi Taufik Walhidayah, Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

YANG BERHORMAT TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI,

AHLI PARLIMEN MALAYSIA, P188 SILAM MERANGKAP

DUTA KEAMANAN PBB ( UPF )

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: