CERITA RAKYAT PARLIMEN P188 SILAM-KETUA-KETUA CAWANGAN MENYOKONG PENUH KONSEP 1MALAYSIA GAGASAN YAB DATO SERI MOHD NAJIB BIN TUN ABD. RAZAK, PRESIDEN UMNO MALAYSIA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM 1MALAYSIA, 1SILAM DAN 1KOMUNITI

Seminar 1Malaysia : Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan

 3dflagsdotcom_malay_2faglsatumesia3

Doa Amalan YB. Tuan Haji Salleh Bin Haji Kalbi, Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam

}YA ALLAH YA TUHAN KAMI.. KAMI SAMBUT KEDATANGAN HARI INIDENGAN KESYUKURAN KEPADAMU.SEMPURNAKAN NIKMATMU UNTUK KAMI PADA HARI INI DAN KEKALKANLAH NIKMAT YANG TELAH ENGKAU KURNIAKAN KEPADA KAMI SELAMA INI DAN MENGECAPKAN SEGALA NIKMAT YANG DIKURNIAKAN KEPADA KAMI.. YA ALLAH YA TUHAN KAMI KAMI MEMOHON KEPADA MUAKAN NIKMAT SECUKUP-CUKUPNYA, MEMOHON KESIHATAN SEMULIA-MULIANYA, MEMOHON REZEKI SEMEWAH-MEWAHNYA,MEMOHON UMUR SEBERKAT-BERKATNYA, MEMOHON RAHMAT DAN NIKMAT SEBANYAK-BANYAKNYA MEMOHON ANUGERAH SEBAIK-BAIKNYA, MEMOHON SIFAT LEMAH LEMBUT YANG SEHALUS-HALUS HIKMAHNYA, MEMOHON AMAL YANG SEBENAR-BENAR FAEDAHNYA.AMIN..

DSCN2308

DSCN2355

DSCN2352

DSCN2306

DSCN2302

DSCN2298

DSCN2345

Satu sejarah tercatat dalam lembaran baru dalam kalendar buku 1Malaysia : Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan apabila tercetusnya idea YB. Tuan Haji Salleh bin Haji Kalbi, Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam menganjurkan SEMINAR 1MALAYSIA di Parlimen P188 Silam.

DSCN2307DSCN2325DSCN2360

Uniknya program ini dihadiri oleh KETUA-KETUA CAWANGAN UMNO P188 SILAM yang amat komited dalam perubahan Transformasi besar dan berprestasi tinggi dibawah kepimpinan YB. Tuan Haji Salleh. Kehadiran peserta diluar jangkaan apabila mencecah angka 160 orang hadir bagi mendengar YB Tuan Haji salleh menyampaikan CERAMAH 1MALAYSIA. Ketua-ketua cawangan UMNO P188 Silam yang hadir amat tertarik dengan penyampaian yang disampaikan bagi menjelaskan erti sebenar gagasan YAB Dato Seri Mohd najib Bin Tun Abdul Razak Perdana menteri Malaysia yang juga Presiden Parti UMNO Malaysia dan Pengerusi Barisan Nasional Malaysia.

Berdasarkan temubual bersama Ketua-Ketua Cawangan UMNO P188 Silam masing-masing berpendapat bahawa program ini adalah kali pertama dihadiri mereka bagi memahami erti sebenar gagasan ini. Sudah tiba masanya masyarakat bukan sahaja dikawasan P188 Silam malahan di negeri Sabah dan negeri-negeri di seluruh negara bersama-sama memperjelaskan kepada rakyat khususnya yang tinggal dikawasan luar bandar yang masih tidak tahu erti sebenar Gagasan 1Malaysia.

Sebagai Ketua Cawangan akan menyampaikan kepada ahli-ahli dikampung masing-masing berhubung PERPADUAN 1MALAYSIA amat penting demi keharmonian,kedamaian,kesejahteraan,keselamatan dan kemakmuran. Hari ini Ketua-Ketua Cawangan UMNO P188 Silam amat bertuah kerana diberi peluang untuk melaksanakan gagasan 1MALAYSIA.

Kejutan paling besar bagi ketua-ketua cawangan apabila tercetusnya idea YB. Tuan Haji Salleh Bin Haji Kalbi, Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam merangkap Duta Keamanan PBB (UPF) yang telah mencetuskan SAHABAT 1MALAYSIA, P188 SILAM. Biro ini bagi saya adalah pertama kali dalam sejarah Malaysia selepas diumumkan Gagasan 1Malaysia : rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan.

YB. Tuan Haji Salleh telah mengumumkan PENGERUSI SAHABAT 1MALAYSIA, P188 SILAM Yang Berbahagia ENCIK BABUL SHARIAT BIN HINDUSTAN seorang pejuang yang bertanggungjawab membawa UMNO masuk kenegeri Sabah. Berdasarkan tinjauan sepintas lalu beliau ini telah banyak jasa dan masih berjuang dan bertanggungjawab membawa UMNo mara kehadapan.

Perjuangan bersama YB-YB terdahulu sejak kemasukan UMNO ke Sabah. Namun disebabkan dirinya merasa tidak dihargai hanya dijanji-janji manis dengan beberapa jawatan penting. Semasa pilihanraya beliau bertanggungjawab merancang program Gerak saraf Perang saraf bagi memberi motivasi kepada pengundi agar menunaikan tanggungjawab bagi pembentukan kerajaan khususnya. Siang sudah tiada ertinya…malam sudah tiada ertinya…RELA berkorban demi KEMENANGAN CALON DAN PARTI UMNO.

Beliau berharap jalan kampung diturap dengan jalan bertar…sampai hari ini sudah 25 tahun masih lagi jalan gravel. Yang uniknya kampung beliau ditengah-tengah jalan bertar tetapi dari pertama dan hujung gravel. Pelik tapi inilah kisah benar. Yang peliknya juga kampung beliau masih tidak ada bekalan air hanya mengharapkan hujan sehingga kanak-kanak dikampung ini dijangkiti kudis kerana bekalan air tiada hanya mengharapkan air hujan dan perigi. Kampung beliau tidakkah jauh hanya lebih kurang 10 kilometer, tetapi mengapa pengorbanan beliau sebagai pejuang UMNO tidak dilihat dan tidak dihargai bolehlah dikatakan tiada yang PRIHATIN kepada rakyat dikawasn ini walaupunkini penduduk mencecah hampir 700 orang. Jalan ini masih lagi dijaga oleh Jabatan Kerja Raya setiap 4 bulan sekali diratakan tanah…..bagi memudahkan pengguna kereta selesa walaupun kereta da semuanya berbunyi kerana kesan batu-batu gravel.Sedih dan amat terharu dengan kampung ditengah-tengah bandar masih wujud kampung masih jauh ketinggalan berbanding kampung-kampung yang berada jauh 50 kilometer mempunyai jalan raya bertar dan cantik walaupun hanya mempunyai penduduk sekitar 100 orang sahaja. dimanakah keadilan dan hak pejuan UMNO INI…..

Setelah berjaya dan menang, akhirnya janji-janji yang ditabur akhirnya tidak ditunaikan telah membunuh karier politik sendiri dan satu persatu orang pentingnya jatuh dan semakin jauh bukan kerana dihalau tetapi kerana PENDIRIAN sebagai seorang pejuang UMNO akhirnya membawa diri. Baginya  janji-janji manis SUDAH MACAM RASA TAHI dan takkan mungkin diri diperalatkan untuk politik sendiri. Hari ini beliau buktikan dengan menyokong dan membantu mana-mana calon UMNO yang IKHLAS dan JUJUR berjuang demi kemajuan RAKYAT.

SOKONGAN yang ditunjukkan oleh RAKAN-RAKAN ketua Cawangan mengucapkan syabas dan tahniah di atas perlantikan ENCIK BABUL SHARIAT BIN HINDUSTAN Ketua cawangan UMNO kampung Terusan, lahad Datu yang RELA berjuang demi PARTI UMNO DAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL.

Sebagai RAKYAT Pemimpin yang diamanahkan dan dipinjamkan Pangkat oleh Allah SWT, perlu dipelihara dengan IKHLAS DAN JUJUR dengan mengutamakan RAKYAT bukan kepentingan diri sendiri barulah suara-suara sumbang tidak akan kedengaran. Bahagian Pentadbiran yang dipertanggungjawabkan perlu AMANAH DAN SETIA, PROAKTIF, RAJIN KERJA DAN MEMAHAMI ISI HATI rakyat. Jika Pemimpin sahaja yang IKHLAS DAN JUJUR tetapi Pentadbiran tidak rajin, malas, tidak melayan rakyat dan hanya mementingkan diri dan keluarga maka sudah pasti pentadbiran pemimpin akan turut terjejas walaupun pemimpin itu baik dan disukai rakyat tapi pentadbiran MEROSAKKAN RAKYAT dan diri pemimpin.

CERITA RAKYAT PARLIMEN P188 SILAM akan mengupas isu-isu Transformasi Baru yang lebih mengutamakan pandangan RAKYAT. Perubahan dengan bertanya Apa khabar RAKYAT……akan menyusur kelak..Ikuti temubual bersama rakyat……

Bah kata pepatah Bersatu kita teguh bercerai kita roboh, Gunung sama didaki lautan sama direnangi.

Penganalisis silam Gemilang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: